Hrvatska očekuje Mikea Pompea

Hrvatska očekuje Mikea Pompea

Američki državni sekretar Mike Pompeo zaustaviće se u petak u Dubrovniku u okviru svoje evropske turneje, a primiće ga hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar za spoljne i evropske poslove Gordan Grlić Radman i još nekoliko visokih zvaničnika.

Ukidanje viza Hrvatima koji putuju u SAD, hrvatski plan za kupovinu borbenih aviona, LNG terminal kod Krka i planovi Hrvatske za uvođenje 5G mreže verovatno će biti neke od tema između Pompea sa njegovim domaćinima u Dubrovniku. On je najviši američki zvaničnik u poseti Hrvatskoj od početka predsedavanja Donalda Trampa 2016. godine,

“Lideri će razgovarati o mogućnostima za bližu saradnju između Sjedinjenih Država i Hrvatske u ključnim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući odbrambenu saradnju, rastući američko-hrvatski investicioni odnos i snažne napore Hrvatske da unapredi integracije zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju na web stranici američkog Stejt departmenta.

Dodaje se da bi, nakon tri decenije neuspelih pokušaja da se ukinu vizni uslovi za hrvatske putnike u SAD, Mike Pompeo u Dubrovniku trebao objaviti da je Hrvatska ispunila poslednji kriterijum koji je dodan Programu za odricanje od vize (VWP) , a to je da je stopa odbijanja s obzirom na odbijene zahteve za vizu pala ispod 3%.

Trenutno su sve, osim četiri države članice EU, u okviru VWP. Osim Hrvatske, to su Bugarska, Kipar i Rumunija.

VWP je program američke savezne vlade koji omogućava građanima određenih zemalja da putuju u Sjedinjene Države radi turizma, posla ili u tranzitu do 90 dana bez potrebe za dobijanjem vize.

U sredu uveče, ministar spoljnih poslova Hrvatske Grlić Radman rekao je HRT-u da očekuje “pozitivnu odluku” SAD u narednim mesecima o ukidanju viza za hrvatske državljane.

Američki ambasador u Zagrebu Robert Kohorst rekao je nedavno da je optimista u pogledu VWP-a za Hrvatsku, međutim, nije želeo da precizira kada bi Hrvatima mogli biti ukinuti vizni uslovi.

Govoreći o hrvatskoj nameri da kupi 12 višenamenskih borbenih aviona, američki ambasador rekao je da je letelica koju nudi njegova zemlja izvrstan avion i da se nada da će postupak nabavke ići u korist njegove zemlje.

Hrvatsko ministarstvo odbrane je početkom septembra dobilo ponude od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela. Švedska je ponudila nove avione Gripen C / D, SAD nove avione F-16 blok 70, Francuska je koristila avione Rafale, a Izrael avione F-16 blok 30.

Mike Pompeo i ministar odbrane Mario Banožić trebalo bi da razmotre ovu temu.

Tokom evropske turneje koja je započela 27. septembra, Pompeo je prvo posetio Grčku, a zatim Italiju odakle bi trebalo da stigne u Dubrovnik.

Međunarodni mediji izveštavaju da je dok je bio u Rimu uputio „upozorenje Italiji zbog kineskog ekonomskog uticaja i 5G“.

Pompeo je “opisao kinesku tehnologiju mobilnih telekomunikacija kao pretnju nacionalnoj bezbednosti Italije i privatnosti njenih građana”, izvestio je Rojters.

Hrvatska planira razviti 5G mreže, a prva faza je uvođenje ove tehnologije u nekoliko gradova: Osijek, Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

Hrvatska i Kina pojačale su bilateralnu saradnju tokom poslednjih nekoliko godina, a trenutni najveći infrastrukturni projekat u Hrvatskoj – izgradnju Pelješkog mosta – sprovode kineski građevinari.

Hrvatska je jedna od članica platforme Kina + 16 za saradnju Pekinga i zemalja centralne i istočne Evrope.

Stoga mediji procenjuju da neće biti iznenađenje ako Mike Pompeo Hrvatskoj uputi slična upozorenja kao i Italiji.