Hrvatska: Očekuje se 13 % sredstava EU do kraja leta

Hrvatska: Očekuje se 13 % sredstava EU do kraja leta

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar finansija Zdravko Marić potvrdio je u četvrtak da bi Hrvatska do kraja leta ove godine trebala dobiti avans, odnosno 13 posto od ukupnog iznosa bespovratnih sredstava iz instrumenta EU sledeće generacije (NGEU), odnosno 750 do 800 miliona evra.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sednice Vlade, Marić je rekao da su državne institucije Republike Hrvatske dosad održale 45 sastanaka u cilju pripreme nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Dinamika pripreme bi se trebala i intenzivirati, s obzirom da je obaveza da se  finalna verziju tog dokumenta pošalje do kraja aprila, nakon čega sledi evaluacija dokumenta od strane Europske komisije (EK).

“S obzirom na vrlo intenzivnu komunikaciju s Komisijom može se očekivati da će taj proces brzo ići, pa bi tada trebali biti i odobreni programi i sve ono što će u njima pisati,” rekao je Marić.

Dodao je da budžetu za ovu godinu velik deo tih sredstava nije planiran kao prihod, međutim, prema poslednjim informacijama, može se računati na 13 posto avansa za prvu godinu korištenja, dakle 2021. godinu, od ukupnog iznosa bespovratnih sredstava.

“U prevodu, to je negdje između 750 i 800 milona evra”, rekao je Marić te dodao da bi ta sredstva verovatno stigla nakon odobrenja nacionalnog plana za oporavak od strane Komisije, potvrdivši da se to očekuje negde krajem leta.

Gledano na ukupnu strukturu više od 10 milijardi evra koje su na raspolaganju Hrvatskoj iz instrumenta EU sledeće generacije, najveći deo su bespovratna sredstva, oko šest milijardi evra, dok oko 3,4 milijarde evra otpada na zajmove.

“I tu Hrvatska doista ima sjajnu poziciju, mislim da smo odlično to ispregovarali, da imamo iznadprosečni udio bespovratnih sredstava”, istakao je Marić.