Hrvatska: Očekuje se veliki pad BDP-a

Hrvatska: Očekuje se veliki pad BDP-a

Pad indeksa hrvatske privrede u drugom tromesečju ove godine verovatno će biti gori od najvećeg pada tokom globalne financijske krize, rekao je u sredu ministar financija Zdravko Marić, uoči objavljivanja zvaničnih podataka kasnije ove sedmice.

Očekuje se da će državna Agencija za statistiku u petak objaviti najnovije podatke o BDP-u.

Odgovarajući na pitanja novinara, Marić je rekao da će vlada predstaviti novu prognozu za celu godinu negde u prvoj polovini septembra.

„Očekujemo pad, veći kvartalni pad od onog koji smo imali tokom poslednje finansijske krize. Možete očekivati jasniju sliku kakva će biti godina u celini u prvoj ili drugoj nedelji septembra, kada će vlada predstaviti svoje poslednje projekcije “, rekao je Marić novinarima dok je odlauio na sastanak kabineta.

Najveći pad BDP-a do danas, 8,8%, zabeležen je u prvom kvartalu 2009. godine, na početku globalne finansijske krize.

Šest analitičara koje je anketirala agencija Hina izjavilo je da očekuju da ekonomija padne za 13,9% na godišnjoj razini. Ovo će biti prvi pad BDP-a od sredine 2014. i najveći od 2000. godine.

Marić je rekao da je vlada ove godine podržala ekonomiju merama za zadržavanje radnih mesta, ali je dodao da se to ne može raditi u nedogled.

Otvaraju se novi programi, poput programa SURE EU, od kojeg se očekuje da Hrvatska dobije milijardu evra povoljnih zajmova koji će najverovatnije biti korišćeni za finansiranje kraće radne nedelje.

Marić je rekao da se Hrvatska još bolje snašla s instrumentom EU nove generacije, planom oporavka od koronavirusa, od kojeg će Hrvatska imati na raspolaganju 9,4 milijarde evra. Rekao je da je sada veliki izazov izvući što veći iznos što je brže i efikasnije.