Hrvatska: Od Dubrovnika direktno do Njujorka

Hrvatska: Od Dubrovnika direktno do Njujorka

Američka aviokompanija United Airlines u julu ove godine pokreće liniju Njujork – Dubrovnik – Njujork, javlja Croatian Aviation portal, dodajući da će linija do Dubrovnika saobraćati iz Njujorka, tačnije međunarodnog aerodroma Newark Liberty, jednog od tri aerodroma u služba Njujorka (zajedno sa LaGvardijom i Džonom F. Kenedijem). Tehnički, ovaj aerodrom se nalazi u Nju Džersiju, oko 15 kilometara od Menhetna.

Kompanija ima veliki broj destinacija u Evropi, a treba napomenuti da trenutno nema letova na određenim linijama zbog smanjene potražnje izazvane pandemijom COVID-19. Dubrovnik je sada u mreži United Airlines-a, zajedno sa drugim poznatim evropskim destinacijama iz Njujorka (u poslovnom ili turističkom smislu).

Prvi let za Dubrovnik poleteće iz Njujorka u četvrtak, 8. jula u 19:20 po lokalnom vremenu. Noćni daleki let do Dubrovnika trajaće približno 8 sati i 55 minuta, s očekivanim sletanjem u Dubrovnik nakon 10 sati ujutro.

Avion B767-300ER (UA u svojoj floti trenutno ima 38 aviona ovog tipa) ostaće u Dubrovniku puna dva sata. Polazak iz Dubrovnika zakazan je za 12:15, vreme leta za Njujork trajaće nešto više od 10 sati, s očekivanim sletanjem u Njujork u 16:25 po lokalnom vremenu.

Zanimljivo je da je prvi polazak iz Dubrovnika planiran za subotu, 10. jula, pa će avioni United Airlinesa na aerodromu u Dubrovniku boraviti više od 24 sata.

Od početka jula do početka oktobra, avioni ovog poznatog američkog prevoznika sletaće u Dubrovnik svakog utorka, petka i nedelje ujutru (polećući dan ranije iz SAD).

Povratna karta za direktan let od Dubrovnika do Njujorka može se kupiti po ceni nešto većoj od 4.500 kuna (650 evra) u ekonomskoj klasi na zvaničnoj web stranici aviokompanije.

“Nema sumnje da će ova ruta, uprkos globalnoj pandemiji, biti uspešna za aviokompaniju. Činjenica da je American Airlines imao odličan faktor opterećenja na ruti od Filadelfije do Dubrovnika govori sama za sebe, a u leto 2020. avioni bilo je planirano da svakodnevno lete na ovoj relaciji“, kaže se u izveštaju portal Croatian Aviation.

United Airlines, kaže portal, trebalo bi da ponudi drugu liniju do Hrvatske u leto 2022. godine, trenutno je u toku njegovo finaliziranje, a vest koja se očekuje uskoro – izuzeće Hrvatske iz programa viza, sigurno će podržati te letove.