Hrvatska: Odbrana bivšeg direktora JANAF kaže da on nije prekršio zakon

Hrvatska: Odbrana bivšeg direktora JANAF kaže da on nije prekršio zakon

Odbrana bivšeg izvršnog direktora hrvatskog naftovoda JANAF-a Dragana Kovačevića insistira na tome da je sva njegova imovina stečena na zakonit način, iako su inspektori, osim neprijavljene imovine, u nekoliko navrata otkrili novac za koji tvrde da je Kovačević došao putem korupcije.

“I dalje ćemo insistirati na tome da se poreklo njegovog novca i nekretnina može objasniti”, rekao je advokat Ivo Farčić u ponedeljak uveče nakon što je policija pretresla stan u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka za koji je Farčić rekao da pripada Kovačevićevoj supruzi.

Kako je javila agencija HINA, policijska pretraga stana bila je razlog zbog kojeg je Kovačević u Trešnjevku doveden iz gradskog zatvora u Remetincu, gde se nalazi od 17. septembra, kada je pokrenuta istraga o skandalu sa JANAF-ovim kalemom.

Prema HINA, u medije je procurila informacija koja kaže da je bivši izvršni direktor JANAF-a iz kluba u zagrebačkoj Slovenskoj ulici, gde je navodno primio mito od biznismena Kreše Peteka, glavnog osumnjičenog u slučaju, izneo najmanje 12 miliona kuna. Novac je nakon toga otišao na dve adrese, u garažu čiji je vlasnik njegov prijatelj Dean Šparavec u Samoboru izvan Zagreba, i u stan drugog prijatelja, u centru Zagreba.

Kasnije se saznalo da je u pitanju prijatelj Goran Puklin, suprug tužiteljice Mirele Alerić Puklin, na kojeg je proširena istraga zbog sumnje da je sakrio Kovačevićev novac u iznosu od 4,5 miliona kuna iako je bio svestan da je pribavljen nezakonito.

Broj osumnjičenih u ovom slučaju tako je porastao na 14 i osumnjičeni su za umešanost u niz krivičnih dela korupcije, od zloupotrebe uticaja i primanja mita do nezakonitog preferencijalnog tretmana i zloupotrebe položaja.

Glavni osumnjičeni u slučaju su vlasnik kompanije Elektropromet Krešo Petek, bivši izvršni direktor JANAF-a Kovačević, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Ranije u ponedeljak, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da očekuje da će Državno tužilaštvo (DORH) dati “određena objašnjenja” u vezi sa skandalom Janaf i da nedavno imenovani saborski zastupnik Mate Čičak (HDZ) javnosti mora objasniti sve što se tiče preuređivanje zemljišta koje poseduje.

„Ovaj proces vidim isto kao i svo vreme i način na koji sam ga video tokom prvog mandata – beskompromisnu ​​borbu protiv korupcije, nezavisno, kontinuirano i zakonito ponašanje svih institucija kao što su DORH, USKOK (antikorupciono odelenje) i policiju i očekujem da sve ovo bude rasvetljeno“, rekao je Plenković novinarima.

Uzimajući u obzir pitanja koja su se pojavila u javnosti, takođe očekujem da DORH pruži određena objašnjenja. Mislim da bi to svima olakšalo razumevanje čitavog procesa, rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali kako sada gleda na činjenicu da su u “klub” koji vodi bivši direktor Janafa Dragan Kovačević posećivali njegovi ministri i predsednik Zoran Milanović, a u svetlu informacija da je Kovačević tamo navodno držao 12 miliona kuna, čineći da to izgleda kao “leglo korupcije“.

Plenković je ponovio vladin stav u borbi protiv korupcije, da niko nije nedodirljiv, jer kako je rekao, izgleda da nisu svi razumeli šta to znači.

“To govorim na partijskim sastancima, partijskim organima. Niko nije nedodirljiv! Članstvo u stranci, ime i prezime, kancelarija – DORH to ne zanima, ni policija ni USKOK ni ja”, rekao jePlenković.

Za sve osumnjičene, osim za jednog, zatražen je pritvor a troje je nedavno pušteno nakon što su se izjasnili krivim. Izvori bliski istrazi kažu da je još pet osumnjičenih spremno da se izjasni o krivici.