Hrvatska: Odluka predsednika Milanovića o odlikovanjima donela reakcije iz susedstva

Hrvatska: Odluka predsednika Milanovića o odlikovanjima donela reakcije iz susedstva

Otkako je hrvatski predsednik Zoran Milanović potvrdio da će, povodom 25 godina „Oluje“ odlikovati nekoliko generala poreklom iz BiH, ne prestaju komentari u javnosti.

Prema saopštenju Kancelarije predsednika, Milanović je potvrdio da će na predstojećim svečanostima povodom obeležavanja 25. godišnjice operacije Oluja odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskog veća obrane (HVO) i jedinicu vojne policije koja je učestvovala u operaciji.

„Za vreme operacije Oluja, oni su bili pod komandom našeg (hrvatske vojske) generala, u skladu sa splitskim sporazumom. U tom periodu oni su bili deo naših jurišnih trupa, naše vojske, a ne i pre toga“, rekao je predsednik Milanović objašnjavajući svoju odluku.

Jedan od generala je Zlatan Mijo Jelić, čovek koji je u BiH optužen za ratne zločine nad Bošnjacima. Odluka je izazvala brojne reakcije u susednoj Bosni i Hercegovini, a najviše bošnjačke stranke i zvaničnici pozvali su Milanovića da povuče odluku, barem za Jelića. Visokorangirani član najveće bošnjačke političke stranke, Stranke demokratske akcije (SDA), i predsedavajući Predsedništva BiH, Šefik Džaferović, upozorio je da Milanović treba ozbiljno razmotriti sve implikacije takvog čina, jer dotična osoba nije samo osumnjičeni za ratni zločin ali i begunac od pravde.

Džaferović je rekao da bi takav čin bio u suprotnosti s evropskim vrednostima i da će “zasigurno negativno uticati na odnos Bosne i Hercegovine i Hrvatske”.

“Naše zemlje su orijentisane jedna prema drugoj i postoji jaka potreba za izgradnjom dobrog odnosa”, dodao je on.

Rekao je da će to, ako se takva praksa nastavi, neminovno dovesti do pogoršanja odnosa između dve zemlje i da će za to biti kriva Hrvatska.

“Želimo da nas komšije poštuju onoliko koliko ih poštujemo. Nećemo dozvoliti da nas neko vređa i ponižava”, rekao je Džaferović.

Navodno je na sastanku sa hrvatskim generalima Milanović bio upozoren da će biti jakih reakcija Sarajeva na njegovu odluku, ali on je rekao: “Fućka mi se za njihove reakcije. To je moja odluka i to je nešto što smo trebali uraditi mnogo ranije “. Nekoliko učesnika sastanka potvrdilo je da je to bila njegova reakcija.

Zlatan Mijo Jelić zahvalio je Milanoviću i potvrdio da će preuzeti odlikovanje. Za N1 TV je rekao da su reakcije iz BiH politikantske i da ne beži od bilo kakve odgovornosti.

“Tačno je da je Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv mene. Uredno sam se odazvao pozivu koji je Tužilaštvo BiH uputilo Tužilaštvu Republike Hrvatske u Zagrebu radi pravne pomoći u ispitivanju mene kao osumnjičenog, a ja sam to uradio početkom 2015. godine. Nisam dobio poziv u Sarajevo, već u Zagreb.Odgovarao sam, nisam osuđivan, niti imam presudu protiv mene … U trenutku kada je BiH potvrdila optužnicu, odmah sam tražio od svog advokata da optužnicu prenese u Zagreb, gde živim, gde sam prijavljen i gde sam spreman da se suočim sa optužnicom, jer ne bežim od nijedne optužnice. Osećam se nevinim jer je sve laž i falsifikat”, rekao je Jelić.

Jelić je objasnio da suđenja u BiH idu po dva različita zakona. Jedan je za Srbe i Hrvate, usvojen nekim protokolom Haškog tribunala, gde je termin “komandna odgovornost” uključen kao zločin. Drugi zakon, koji se koristi za bošnjačke oficire, je zakon bivše Jugoslavije i on ne priznaje takvu vrstu zločina.

Prema njegovim riječima, zbog toga komandanti jedinica u Bosni i Hercegovini, optužene za dela u ratu, beže iz zemlje jer nemaju ravnopravan status s drugima.