Hrvatska: Održan prvi eksperimentalni “post-covid parti”

Hrvatska: Održan prvi eksperimentalni “post-covid parti”

Zagrebački restoran “Rooftop Lateral” u četvrtak uveče bio je domaćin prvog pilot-projekta probe privatnog poslovnog događaja, javlja HRTurizam.

Cilj je bio dokazati da je događaj bezbedan i u stvari predstavlja korak ka starom normalnom načinu života. Oko devedeset gostiju okupilo se da učestvuje u ovoj vrsti istraživanja. Inicijator projekta je Nezavisno udruženje ugostitelja, uz veliku podršku Hrvatskog štaba civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Predsednica Udruženja Žaklina Troskot ističe da se projekat priprema od marta ove godine i veoma su ponosni što je njihova ideja realizovana. Svi učesnici su vakcinisani dva puta, a nakon nedelju dana biće podvrgnuti testiranju. „Ako rezultati budu povoljni, ugostiteljstvo će se uskoro vratiti u normalu, kao i druge srodne industrije, koje su pretrpele velike gubitke otkako su neke od njih zatvorene 15 meseci“, rekla je ona.

Epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje, dr Dijana Mayer, naglasila je važnost vakcinacije jer će veliki procenat vakcinisanih građana umnogome pojednostaviti život i omogućiti događaje te mnogo veću mobilnost ljudi.

Epidemiološka ograničenja mnogima su otežala život i posebno ranjivoj grupi u ugostiteljstvu. Pad prometa u ugostiteljstvu u prva četiri meseca 2021. u odnosu na isti period 2019. godine iznosi 55,5%.

Industrija događaja je opala za 90% od početka pandemije. Samo prošle godine otkazano je više od 100 festivala, koji svake godine u Hrvatsku privuku oko milion posetilaca iz celog sveta. Naime, prema istraživanju Unisona, ova industrija čini 6,3% BDP-a Hrvatske i zapošljava oko 17.000 ljudi. Samo 50-60% kompanija i zaposlenih uključenih u događaje do pandemije će nastaviti da radi nakon nje.

U subotu će se u zagrebačkom „Riverside Golf Clubu“ održati drugi pilot projekat – simulacija svadbene ceremonije uz živi nastup benda, gde se očekuje više od 100 učesnika. Za razliku od prvog eksperimenta, u subotnjem događaju učestvuju tri grupe gostiju – vakcinisani, testirani (dan ranije u CNIPH) i ljudi koji su se već oporavili od COVID-19.

Kao i prva grupa, i gosti sa ceremonije venčanja biće testirani nedelju dana nakon događaja. Povoljan ishod oba ispitivanja sigurno će biti važan u procesu donošenja odluke o mogućnosti otvaranja ugostiteljske i drugih industrija uz poštovanje određenih uslova definisanih od strane Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske.