Hrvatska olakšava ulazak građanima EU i zemalja Šengena

Hrvatska olakšava ulazak građanima EU i zemalja Šengena

Štab Civilne zaštite Hrvatske doneo je u sredu odluku o ublažavanju mera ulaska na granici za građane zemalja Evropske unije i država članica Šengena.

Novom odlukom građani EU i državljani država članica Šengena moći će ući u Hrvatsku sa jednom primljenom vakcinom ako je doza primljena pre više od 22 dana, potvrdila je Hrvatska turistička zajednica. Pre današnje odluke, bio je potreban sertifikat o vakcinaciji koji pokazuje konačnu dozu koja je uzeta pre više od 14 dana.

“Hrvatska je kontinuirano sprovodila razne epidemiološke mere i pripreme za ovogodišnju letnju sezonu i ostatak turističke godine, a sada imamo priliku da postepeno ubrzavamo protok turističkog prometa. Turističko tržište EU je izuzetno važno jer su to zemlje koje su čine više od 80% stranog turističkog prometa u Hrvatskoj. Svim koracima koje smo preduzeli od početka godine –  projekat Sigurni boravak u Hrvatskoj, postavljanje dodatnih punktova za testiranje turista, sufinansiranje testova i vakcinacija radnika u turističkoj industriji – stvarali su uslove da ojačamo našu prepoznatljivost kao bezbedne destinacije i generišući sve veću potražnju. U narednim danima nastavićemo da intenzivno komuniciramo sa mnogim zemljama o procedurama prelaska granice kako bi turistički tokovi mogli da se odvijaju što bolje i kako bi naši gosti mogli što pre početi da uživaju u Hrvatskoj“, istakla je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom odluke.

Prema podacima iz sistema eVisitor, turistički promet iz Evropske unije i država članica Šengena činio je oko 80 procenata turističkog prometa stranih državljana u prepandemijsko doba, dok je prošle godine dostigao čak 90 posto ukupnog prometa stranih državljana.

Tokom poslednjih deset dana turistički promet kontinuirano raste, pa je prošlog vikenda prvi put premašen broj od 100.000 turista u jednom danu, a trenutno su najbrojniji gosti u Hrvatskoj iz Nemačke (55.000), Austrije (8.500 ), Poljske (8.000) i Slovenije (6.000).

Od januara do kraja maja u Hrvatskoj je ostvareno više od milion dolazaka i 3,9 miliona noćenja, što je porast od 42 procenta u dolascima i 38 procenata u noćenjima u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnih dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili više od 516.000 dolazaka i 2,5 miliona noćenja. Samo u maju bilo je 451.000 dolazaka i 1,9 miliona noćenja, što je porast od 412 procenata u dolascima i 256 procenata u noćenjima u odnosu na maj prošle godine. Značajan rast posebno je ostvaren u nautičkom segmentu, odnosno čarter segmentu, gde je zabeleženo ukupno 183.000 noćenja, odnosno porast od preko 1500 procenata u odnosu na isti period prošle godine.