Hrvatska: Olakšavanje mera zavisi od situacije, kaže ministar zdravlja

Hrvatska: Olakšavanje mera zavisi od situacije, kaže ministar zdravlja

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je u utorak da strategija u borbi protiv širenja epidemije djeluje te da “nas u sledećem periodu čeka razmatranje opuštanja mera”. Zamenik načelnika Štaba Civilne zaštite (CZ), Damir Trut, rekao je da će odluke donositi struka u skladu sa analizom situacije.

Beroš je u HRT emisiji ‘U mreži prvog’ rekao da je porast obolelih od koronavirusa u Hrvatskoj još uvijek u granicama koje su sami sebi odredili, da strategija deluje i vrlo je jasna – cilj je usporiti značajan porast broja oboljelih i omogućiti sistemu da pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Mogu reći da su naši podaci vrlo dobri i zadovoljavajući”, ocenio je ministar. Dodao je da su brinuli o balansu mera koje sprečavaju širenje i omogućavaju normalne životne aktivnosti.
U Hrvatskoj je do sada 1650 osoba obolelo od COVID-19, izlečenih je 400, a umrlo je 25 osoba, objavio je u ponedeljak Nacionalni štab CZ.

“Ono što nas čeka u sledećem periodu je razmatranje relaksacije, opuštanju tih mera da bi omogućilisve one životne tokove koji se mogu odvijati, da bi i privredne aktivnosti na neki način oživele, ali da i dalje uz to imamo kontrolabilan broj obolelih,” naglasio je ministar Beroš.

Zamenik načelnika Štaba civilne zaštite Damir Trut, rekao je da su se građani tokom Uskršnjih praznika uglavnom pridržavali mera poput socijalne distance i izbegavanja grupisanja na javnim prostorima, a velika većina ljudi bila je kod kuće, što se, kako je rekao, videlo po punim parkiralištima.

Naglasio je da svi žele popuštanje mera, ali da će sve biti u skladu sa trenutkom i nivoom opasnosti od širenja epidemije pri čemu struka mora dati konačnu reč.