Hrvatska: Opozicija želi da dva ministra odu iz Vlade

Hrvatska: Opozicija želi da dva ministra odu iz Vlade

Probuđeni hrvatski opozicioni poslanici u državnom parlamentu rekli su u sredu da će podržati predlog Socijaldemokratske partije (SDP) koja je prikupljala potpise za pokretanje postupka za smenu ministra ekonomije Tomislava Ćorića i ministra zdravlja Vilija Beroša.

Posebno je važno da će predlog imati jedinstvenu podršku svih opozicionih partija.

Član Domovinskog pokreta, Stjepo Bartulica, rekao je da veruje da će njegov stranački klub u Saboru podržati zahtev. Podsetio je da je Domovinski pokret već podneo zahtev za interpelaciju o vladinom ponašanju u aferi vetroparka Krs-Pađene.

Taj skandal bi zaista trebao zabrinuti hrvatske građane, rekao je Bartulica novinarima u parlamentu.

“Zelene politike koštaju. Možda zvuče dobro, ali ugovori su, u tom slučaju, potpisani na period od 14 godina. Procenjuje se da efekat tih štetnih ugovora za hrvatske poreske obveznike prelazi dve milijarde kuna”, rekao je Bartulica i dodao da je više od jedne vlade odgovorno za ovaj slučaj, ali da je ministar Ćorić bio najodgovorniji, zbog čega bi Domovinski pokret podržao njegovu smenu.

Što se tiče zahteva za smenu ministra zdravlja Beroša, Bartulica je rekao da se situacija u zdravstvu ne može prikriti i da treba izvršiti pritisak da se sistem što pre reformiše.

Poslanica Dalija Orešković (SSIP, Pametno, GLAS) rekla je da će podržati zahtev za Ćorićevu smenu jer smatra da u njegovom radu postoje elementi koji opravdavaju takav potez.

„Ako smo država zasnovana na zakonu, trenutak kada je postala javna informacija da je Ćorić otišao u poznati ilegalni klub (koji je vodio bivši direktor JANAF-a Dragan Kovačević, uhapšen zbog korupcije) i bio tamo u društvu osobe koja spada u nadležnost njegovog Ministarstva, trebalo je da podnese ostavku dobrovoljno iz moralnih razloga, održavanja demokratskih standarda i činjenice da je to bio očigledan sukob interesa“, rekla je Orešković.

Upitana da li bi podržala SDP-ov predlog da ministar Beroš odstupi, Orešković je rekla da veruje da će deo opozicije podneti zajednički zahtev u vezi sa Berošom i da će u njemu učestvovati njen stranački klub.

Upozorila je da je zdravstveni sistem propao i da se pandemija koronavirusa koristi kao izgovor za strukturne probleme u sistemu kojima se niko nije bavio.