Hrvatska: Opozicione stranke protiv sufinansiranja kapele u Betlehemu

Hrvatska: Opozicione stranke protiv sufinansiranja kapele u Betlehemu

Socijaldemokratska partija Hrvatske kritikovala je odluku vlade da sa 3,3 miliona kuna sufinansira izgradnju kapele u Betlehemu, pozivajući je da novac iskoristi za obnovu zemljotresom oštećenih kuća u području Banije, dok je GLAS stranka je odluku nazvala skandaloznom.

“U vreme kada je zdravstveni sistem pod stresom, kada kasni obnova nakon zemljotresa u Zagrebu i na Baniji i ljudima nedostaju osnovni uslovi za normalan život, naš ministar spoljnih  poslova smatra prioritetom finansiranje Crkve”, rekla je politički sekretar i poslanik SDP-a Mirela Ahmetović.

Pozivajući vladu da novcem namenjenim za kapelu obnovi desetak domova na Baniji ili kupi skupe lekove za decu oboljelu od retkih bolesti, Ahmetović je napomenula da Katolička crkva godišnje iz državnog budžeta prima oko 300 miliona kuna plus donacije lokalnih vladine jedinice.

Druga opoziciona stranka, GLAS, opisala je odluku vlade kao skandaloznu, napominjući da Hrvatska nema dovoljan broj aparata za terapiju zračenjem, zbog čega su neki pacijenti sa rakom morali da čekaju na terapiju do tri meseca.

“Vlada Andreja Plenkovića je uvek mudro birala svoje prioritete, uključujući i ovaj put. Njihovi klijenti i Crkva koja donosi glasove su na prvom mestu, a ako nešto ostane, građani dobijaju ono što im zaista treba”, navodi se u saopštenju stranke.

Poslanica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš predložila je parlamentu da vlada kupi tri nova aparata za terapiju zračenjem, od kojih jedan košta pet miliona kuna.

Ranije tokom dana, vlada je odlučila da izdvoji 3,375 miliona kuna (450 000 evra) za izgradnju hrvatske kapele u Betlehemu, pa je tako ispunila zahtev konventualnih franjevaca u Zagrebu.

Kapela će biti izgrađena na Pastirskom polju u Betlehemu u čast hrvatskih svetaca i Hrvata koji su blagoslovljeni.

Fra Sandro Tomašević, duhovnik u bazilici Rođenja u Betlehemu, rekao je Hini da je srećan zbog odluke vlade i opisao plan Hrvatske da izgradi kapelu kao jedan od šest naroda koji su to učinili u Betlehemu kao veliki uspeh.

“To je velika stvar za celu domovinu, posebno za naše vernike i hodočasnike”, rekao je sveštenik.