Hrvatska: Optimistične procene EK, preduzetnici prilično realni

Hrvatska: Optimistične procene EK, preduzetnici prilično realni

Evropska komisija je pre nekoliko dana objavila zimske ekonomske prognoze kojima dominira uticaj pandemije koronavirusa na ekonomije pojedinih država članica Evropske unije i evrozone.

Što se tiče situacije u hrvatskoj ekonomiji, Evropska komisija je donekle smanjila procene pada BDP-a tokom 2020. godine u poređenju sa jesenjim prognozama, i sada veruje da će iznositi 8,9 procenata.

U isto vreme, EK ove godine procenjuje rast od 5,3 odsto, što Hrvatsku i hrvatske najnovije prognoze ekonomskog rasta svrstava u grupu zemalja sa najoptimističnijim procenama.

Hrvatski premijer Andrej Plenković uživao je u istom optimizmu u svojim javnim izjavama tokom vikenda, dok je, na primer, Hrvatska asocijacija poslodavaca (HUP) upozorila da više vole da se drže realizma u kojem se trenutno nalazi hrvatska ekonomija. Prema Udruženju, uslovi su daleko od povoljnih. “Kao takve, naše prognoze su manje optimistične od onih koje daje EK”, rekao je kratko HUP.

Dok je EK saopštila da rizici i dalje ostaju visoki u ovoj nepredvidivoj situaciji, dok se trka za uvođenjem vakcina protiv koronavirusa nastavlja, iako se i dalje čini da su njihovi stavovi nešto uravnoteženiji nego što su bili tokom jesenjih meseci prilično tragične 2020. godine. Naravno, glavna pretnja ostaje pandemija čiji će ishod odrediti intenzitet ekonomskog oporavka ne samo Hrvatske, već i čitavog bloka.

„Posle snažnog rasta u trećem kvartalu 2020. godine, ekonomska aktivnost je ponovo opala u četvrtom kvartalu, jer je drugi talas pandemije doveo do ponovnog uvođenja mera za borbu protiv širenja zaraze. Kako te mere i dalje ostaju na snazi, očekuje se da će se ekonomije Evropske unije i evrozone smanjiti u prvom kvartalu 2021. godine, ali će takođe početi ponovo da rastu na proleće i, zahvaljujući sve većoj fragmentaciji stanovništva i postepenom ublažavanju epidemioloških mera, dobijaju još jedan zamah u letnjim mesecima.

Ekonomske posledice pandemije i dalje su neujednačene među zemljama bloka i predviđa se da će brzina oporavka značajno varirati od države do države članice”, stoji u zimskim prognozama.