Hrvatska: Optužbe zbog incidenata na Zagreb Prideu

Hrvatska: Optužbe zbog incidenata na Zagreb Prideu

Lider i zamenik lidera konzervativne populističke stranke Most, Božo Petrov i Nikola Grmoja, najavili su u nedelju tužbe protiv organizacije Zagreb Pride koja ih je ranije optužila za širenje homofobije i podsticanje podela i mržnje.

Kako je izvestila N1TV, organizatori Prajda objavili su u nedelju saopštenje za javnost nakon što je dan ranije izbilo nasilje na dvadesetoj “Povorci ponosa” u Zagrebu, rekavši da su nedavne izjave Petrova i Grmoje “bez sumnje” doprinele incidentima, uključujući i udaranje učesnika u lice i zapaljenu duginu zastavu.

Prema navodima policije, pet osoba je uhapšeno nakon napada.

Prošlonedeljne izjave Grmoje u kojima je pozvao na usvajanje „antipedofilnog zakona koji bi uveo najstrože kazne za pedofile, ali i zaštitio decu … od LGBT propagande“ izazvale su pobune u LGBT zajednici kao i u široj javnosti.

„Zašto postoji problem kada Grmoja ili ja iznosimo svoje mišljenje?“, napisao je Petrov na svom Fejsbuk nalogu. “Moraju se probuditi u svojoj Hrvatskoj i shvatiti da su manjina i mi to tolerišemo.”

„Neće mi diktirati manjina šta treba da naučim svoju decu i kako treba da se ponašam“, napisao je Petrov.

Njihove reči su naišle na široku osudu i, posle nedeljnog saopštenja organizatora Prajda, Grmoja i Petrov najavili su da će preduzeti pravnu akciju.

Grmoja je kritiku organizacije nazvao „pokušajem cenzure“ koji svaku kritiku LGBT politike i aktivističkih ciljeva poistovećuje sa mržnjom i pozivima na nasilje.

„Neću pristati na to. Braniću svoje pravo na slobodu govora“, napisao je Grmoja na Fejsbuku. “Ne samo moja, već i prava svih ljudi u demokratskoj Hrvatskoj koji žele slobodno misliti i govoriti.”

Grmoja je dalje rekao da je od pokretanja „teme rane seksualizacije dece, LGBT propagande i pedofilije u hrvatskom društvu“, primao više pretnji i uvreda nego ikad u životu, kao i njegova porodica.

„Profesionalni aktivisti za ljudska prava, kako se očekivalo, nisu rekli ni reč da zaštite naša prava i odbrane naše ljudsko dostojanstvo“, dodao je on.

Petrov je odbacio kritike na njegov račun, rekavši da je danima bio izložen napadima nakon njegovih izjava.

„Moje legitimno pravo je da zaštitim svoje dete tražeći da se ono obrazuje na osnovu utvrđenih činjenica i društvenog konsenzusa“, ​​napisao je Petrov na Fejsbuku.