Hrvatska organizovala delimičan povratak svojih državljana iz Afganistana

Hrvatska organizovala delimičan povratak svojih državljana iz Afganistana

Osam hrvatskih državljana vraćeno je u ponedeljak iz Avganistana.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova održava stalni kontakt sa hrvatskim državljanima na terenu i u saradnji sa partnerskim zemljama prati i koordiniše povlačenje preostalih hrvatskih državljana, što se očekuje kasnije danas i narednih dana, navodi Ministarstvo u saopštenju za javnost.

Putem EEAS -a, Ministarstvo razmenjuje informacije s drugim državama članicama EU kako bi se obezbedio koordinisan pristup u ponudi konzularne pomoći hrvatskim i drugim građanima EU.

Hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, zajedno sa Generalnom upravom za konzularna pitanja Ministarstva, nude sve potrebne informacije i pomoć u repatrijaciji hrvatskih državljana iz Avganistana. Ministarstvo intenzivno radi na vraćanju preostalih hrvatskih državljana.

“Želeli bismo da se zahvalimo ukrajinskim vlastima, koje su olakšale povratak jednog hrvatskog državljanina, kao i EU i međunarodnim partnerima koji pomažu u repatrijaciji ostalih hrvatskih državljana iz Avganistana”, kaže Ministarstvo.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da se u Afganistanu nalazi oko 20 i 30 hrvatskih državljana.

Rekao je da su sve službe uključene u repatrijaciju hrvatskih državljana u Afganistanu i da je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić-Radman bio u svakodnevnom kontaktu s njima.

Plenković je dodao da je većina tih ljudi radila u okviru različitih međunarodnih angažmana.

Rekao je da nakon toliko godina avganistanske vlasti nisu uspele biti samostalne na duži rok i da je sada došlo do svojevrsne dezorganizacije, ali da je dobro što izgleda nije bilo mnogo žrtava. “U svakom slučaju, nije dobro što su avganistanske vlasti bile tako krhke nakon povlačenja međunarodnih snaga.”

Upitan o “odluci predsednika SAD o povlačenju iz Avganistana”, Plenković je rekao da to nije samo on. “Ušao je u proces koji je … ranije počeo”, rekao je on, dodajući da se “hrvatska vojska povukla pre gotovo godinu dana … a neke druge države odlučile su povući svoje trupe iz Afganistana”.

„Taj pokušaj izgradnje države u takvom društvu, tako podeljenom, često plemenski organizovanom, očigledno je propao i to je lekcija koju ćemo morati dobro razmotriti na međunarodnom nivou“, rekao je Plenković.

„U odnosu na ono što je pokušano, mislim da je namera bila dobra, ali nakon 19 godina je očigledno bilo vreme da se vidi da li bi afganistanske vlasti, nakon toliko ulaganja, obuke, pokušaja izgradnje države, mogle održati tu državu u funkciji, ali to se nažalost nije dogodilo.”