Hrvatska: Osnovana regionalna turistička zajednica Gorskog kotara

Hrvatska: Osnovana regionalna turistička zajednica Gorskog kotara

Devet gradova i opština u hrvatskom centralnom planinskom regionu Gorskog kotara potpisali su u sredu sporazum o pridruživanju lokalnih turističkih zajednica u jedinstveni regionalni turistički odbor i predstavili novi master plan za razvoj turističkog sektora u regiji.

Nova regionalna turistička zajednica pokriva gradove Vrbovsko, Čabar i Delnice i opštine Fužine, Mrkopalj, Brod Moravice, Skrad i Ravna Gora.

Regionalni turistički odbor imaće sedište u Delnicama, a gradovi i opštine će osnovati svoje turističke kancelarije ili informativne centre u zavisnosti od svojih potreba i mogućnosti.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je rekla da je Gorski kotar destinacija čiji potencijal raste na godišnjem nivou.

Ministarka Brnjac istakla je da je samo u poslednje četiri godine u javnu turističku infrastrukturu Gorskog kotara uloženo je skoro 2 miliona kuna. “Pred nama je u sledećih sedam godina iz EU fondova dvostruko više sredstava u odnosu na prošli budžetski period: ukupno najmanje 24 milijarde evra – od čega iz budžeta Europske unije (VFO) 12,9 milijardi evra, dok iz Fonda “EU Sledeće generacije” Hrvatska može računati na 10,6 milijardi evra” rekla je Brnjac. Naglasila je da je Vlada Republike Hrvatske napravila zaokret u nacionalnoj politici prema području Gorskog kotara, prepoznavši njegov značaj kroz Zakon o brdsko-planinskom području i Zakon o potpomognutim područjima kojima se nastoje podstaći investicije u to područje kako bi se stvarala nova radna mjesta, podsticala privreda kao i ravnomeran regionalni razvoj.

Svrha udruživanja je smanjenje troškova, bolji kvalitet i zajednička prezentacija i razvoj destinacije, rekla je Brnjac.

Master plan za razvoj turizma u Gorskom kotaru ima tri ključna cilja – povećanje vidljivosti razvoja destinacije, veći turistički promet i veća ulaganja. Ključni proizvodi su aktivan odmor, izleti i gastronomija.

Predstavljajući master plan, Siniša Topalović iz kompanije Horvath HTL rekao je da samo 3% regionalnog prihoda dolazi od turizma, a većina turističkih smeštajnih kapaciteta je u privatnom vlasništvu. Više od polovine smeštajnih jedinica su jedinice sa dve, tri ili tri zvezdice i nema ih u kategoriji sa pet zvezdica, rekao je on.

Evidentan je rast komercijalnog smeštaja, kao i još veći porast nekomercijalnog smeštaja, odnosno kuća za odmor.

Više od 50% prihoda lokalnih turističkih zajednica finansirale su jedinice lokalne samouprave, dok su administrativni troškovi činili više od 40% njihovih izdataka.

Prema podacima Turističke zajednice Kvarnera, ove godine je u Gorskom kotaru ostvareno oko 79.000 noćenja, dok je prošle godine bilo oko 110.000. Gorski kotar čini oko 0,5% turističkog prometa Primorsko-goranske županije.