Hrvatska otvara granice prema BiH usprkos preporuci EU

Hrvatska otvara granice prema BiH usprkos preporuci EU

Od srede, 1. jula, države članice EU otvoriće svoje granice prema 15 zemalja, uključujući Srbiju i Crnu Goru. Kako je potvrđeno iz Brisela, Bosna i Hercegovina nije na listi jer ne ispunjava osnovne kriterijume o broju zaraženih u poslednje dve sedmice.

Ali, uprkos činjenici da je Hrvatska članica EU, ova država je odlučila da Bosnu i Hercegovinu doda na listu. Građani BiH važni su za turizam u Hrvatskoj, jer predstavljaju deo prihoda u Dalmaciji tokom letnjih praznika. Već decenijama, vlasnici apartmana i hotela žalili su se da „Bosanci“ štede novac tokom boravka i da jedu najjeftiniju hranu. U stvari, očajnički su pokušavali dovesti turiste sa zapada da zamene turiste iz BiH.

Ali sada, u “vreme korone”, plaže u Dalmaciji su gotovo prazne i turistički ranici žele da građani BiH dođu i spasu što se spasiti može. Za mnoge u malim selima u Dalmaciji turizam je jedini izvor prihoda, a bez gostiju – bankrotirali bi.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da je u BiH bilo manje novih slučajeva Covid-19 nego u Srbiji i da je odluka u interesu Hrvatske privrede.

Božinović je, međutim, ocenio da to nije politička odluka vezana za predstojeće izbore, već da se radi o isključivo ekonomskom interesu.

“Ne očekujemo nikakve dodatne probleme zbog otvaranja granice s Bosnom i Hercegovinom, jer je uvoz slučajeva zaraze bio daleko veći iz Srbije, nego iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Božinović. Dvadeset i pet slučajeva je uvezeno iz Srbije, a samo osam iz Bosne i Hercegovine, rekao je on i dodao da vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući epidemiologe, preduzimaju potrebne korake.

„Ono što je važno jeste da su žarišta u Hrvatskoj pod kontrolom. Nije neočekivano da će se broj zaraženih povećati u nekim oblastima Hrvatske, baš kao što raste i u drugim evropskim zemljama. S obzirom na to da je klinička slika blaža, zdravstvene usluge nisu preopterećene. Mislim da je trenutno u upotrebi samo jedan respirator”, rekao je on.

Božinović je ponovio da se u ovom trenutku donose odluke u korist ekonomske aktivnosti, pre svega turizma. Rekao je da je primetio da se ljudi više pridržavaju preporuka i da je ovo “pripremni period za jesen, kada obično prevladavaju respiratorni problemi”. /ibna