Hrvatska: Otvaranje granica je bilo “kalkulisani rizik”, kaže premijer Plenković za CNN

Hrvatska: Otvaranje granica je bilo “kalkulisani rizik”, kaže premijer Plenković za CNN

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je, gostujući u CNN-ovoj poslovnoj emisiji ‘Quest Means Business’ novinara i voditelja Richarda Questa govorio o balansiranju privrednih aktivnosti i striktnih epidemioloških mjera.

U jednu od najpopularnijih letnih destinacija u Europi ovog  leta je stiglo oko sedam miliona gostiju, a broj noćenja je 50 posto manji nego prošle godine, koja je bila rekordna.

Na pitanje je li nedavni porast zaraženih na neki način plaćanje cene za otvorenost tokom turističke sezone, Plenković je rekao da se radilo o “kalkulisanom riziku.”

“Pre svega Hrvatska je bila predsedavajuća EU kad je epidemija izbila, i mnogo smo posla imali u koordinaciji EU napora oko toga u prvoj polovini 2020. godine. Isprva smo imali strogi lockdown i krajem aprila smo otvorili granice, pa smo zatim omogući turistima da dolaze sredinom juna. Sezona je bila bolja od očekivanja, i imali smo rekordne brojke.

Ali, radi se o kalkulisanom riziku. Brojke novih slučajeva jesu narasle u zadnjih par sedmica, ali još uvijek imamo jako nisku stopu smrtnosti. Dakle uspeli smo napraviti kombinaciju mera za zaštitu zdravlja građana ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, napreduje.”

“Uspeli smo uskladiti zdravlje naših građana i prihode iz turizma, jedne od najvažnijih privrednih grana”, istakao je Plenković.

Plenković smatra da bi susedne zemlje, od kojih su neke stavile Hrvatsku na crvenu listu, trebale uzimati u obzir epidemiološku situaciju po županijama i gradovima, a ne celu Hrvatsku uzimati kao rizičnu.

“Postoje županije ili gradovi s razbuktalom epidemijom i mislimo da bi mere trebale biti usmerene na ljude koji su bili u tim regijama. To sam poručio slovenskom, mađarskom, austrijskom i nemačkom kolegi”, rekao je.

Hrvatski premijer zauzeo se za to da EU donese zajedničke mere protiv koronavirusa, ali smatra da je uloga države najvažnija.

“Epidemija je dokazala da je uloga države, a ne nekog drugog aktera, najvažnija za zaštitu građana od pandemije”, rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje kakva je strategija za dalje, Plenković je podsetio da je  počela nova školska godina i da je potrebna koordinacija EU zemalja, kao i lokalizacija problematičnih mesta zaraze.