Hrvatska: Pad BDP-a bi trebao biti manji, smatra ministar finansija

Hrvatska: Pad BDP-a bi trebao biti manji, smatra ministar finansija

Potpredsednik hrvatske Vlade i ministar finansija Zdravko Marić izjavio je da bi u četvrtak na sednici Vlade trebao biti usvojen dokument ekonomske fiskalne politike, rekavši da je reč o ažuriranim makroekonomskim projekcijama za ovu i za iduće tri godine.

“Kao što je bio slučaj u maju kad je bio rebalans, okolnosti su zaista teške. U situaciji kad nemamo vakcinu i kada je i dalje teško predvideti taj epidemiološko-zdravstveni deo kao i neke druge stvari, dobili smo ono najkvalitetnije što je moguće u ovom trenutku”, kazao je Marić gostujući na Hrvatskom radiju.

On je dodao da će “za ovu godinu naša originalna projekcija što se tiče pada BDP biti nešto poboljšana”.

“Pad bi trebao biti manji. Predviđamo pad oko osam odsto za 2020. godinu. Za iduću godinu predviđamo rast, ali niži nego što smo ranije predviđali, negde na nivou od pet odsto”, rekao je.

Marić je rekao da su se od analitičara mogla čuti predviđanja o značajnom padu i brzom oporavku

“Vrlo brzo je postalo jasno da to zavisi od raznih situacija jer i dalje postoje negativni rizici za te projekcije pogotovo iz zdravstveno-epidemiološkog dela. Nivo BDP-a 2019. godine ćemo premašiti sredinom 2023. godine. Blagi otklon će imati izvoz usluga, vezan uz turizam,” rekao je Marić.

Dodao je da će se krajem devetog mjeseca vidjeti efekte sezone.

“Sedmi i osmi mesec su bili nešto bolji, ali dalje beležimo pad. Trgovina na malo drži korak i ti padovi su jednocifreni na mesečnom nivou, građevinarstvo je u prvoj polovini bilo u plusu što se odrazilo na budžet”, kazao je Marić.