Hrvatska: Pad cena u sektoru turizma

Hrvatska: Pad cena u sektoru turizma

Koronavirusna pandemija se nastavlja, ali turistička industrija u Hrvatskoj počinje stavljati stanje ekonomije na prvo mesto. Last-minute trend hrvatskog turizma je već počeo, što znači da turisti mogu otići na odmor u junu sa popustima između 10 i 25 procenata.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, Hrvatska više nije jeftina turistička destinacija, a ni situacija sa koronavirusom neće se to promeniti. Biće smanjena takozvana “cena pozivnica”, ali menadžment najvećih hotelskih kuća je jasan – radije ne bi otvorili sve hotele, nego da popune sobe ispod cene. “Ako ne možete zaraditi, zašto biste povećali svoj gubitak”, kažu jadranski turistički profesionalci.

Odmaralište Dubrovnik Importanne jedno je od retkih koje je objavilo da će u junu smanjiti cene za 30 posto, a sniženja će se nastaviti i tokom letnje sezone. Istina, ovo su luksuzni hoteli, ali, bez obzira na to da li turisti koje privlače dolaze negdje drugdje u Hrvatskoj ili iz inostranstva, gostima je smanjen račun za iznos putarine duž rute od Ploča do Dubrovnika, tako da ionako već snižene cijene padaju za oko 260 kuna ako ostanu barem nekoliko noći.Uprkos tome što su ove godine cene znatno niže nego lani, Martina Nimac Kalcina, predsednica Zajednice porodičnog turizma pri HGK, smatra da rezervacije u privatnom smeštaju idu jako loše.

Rezervišu se samo kompletne kuće za najam, stranci ne žele u apartmane.

“Neko se oslanja uglavnom na svoje stare goste, dakle na one koji su već pre rezerisali pa su s njima stalno u kontaktu. No direktnih, novih rezervacija ima jako malo. I ono malo što ima većinom se odnosi na najam kuća za odmor. Dakle, rezervišu se samo te kompletne kuće, a nikako apartmani po kućama ili zgradama. Turisti zbog ove situacije s koronavirusom radije iznajmljuju cele kuće za odmor, tako da će iznajmljivači koji ih rentaju najbolje proći,” kazala je Martina Nimac Kalcina.

Navodi kako će svi ostali dosta loše proći i pitanje je, ističe, koliko će uopšte imati gostiju./ibna