Hrvatska: Parlamentarni izbori moraju čekati bolja vremena

Hrvatska: Parlamentarni izbori moraju čekati bolja vremena

Hrvatski premijer i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković rekao je u ponedeljak da će parlamentarni izbori biti održani kada to omoguće epidemiološke okolnosti, dodajući da institucije stranke još nisu detaljno raspravljala o izborima.

Naš politički cilj je imati političku stabilnost koja je omogućena zahvaljujući reformama, rekao je Plenković u ponedeljak.

“Naša želja je da se izbori održe u ovoj izbornoj godini, kada epidemiološke okolnosti to dozvoljavaju. Odluku o održavanju izbora donećemo u skladu sa političkim procenama; međutim, o tome nismo razgovarali u telima HDZ-a,” objasnio je Plenković.

Premijer je naglasio da je najvažnije pobediti koronavirus i da se zemlja ekonomski reaktivira što je pre moguće.

On smatra da je datum izbora manje važan od, kako je rekao, okolnosti u kojima će svi imati jednake mogućnosti za izbor i artikuliranje svojih ideja i platformi.

Plenković je dodao da nije razgovarao o izborima sa predsednikom Zoranom Milanovićem, podsećajući da će parlamentarna većina odlučiti kada i na koji datum raspustiti aktuelni parlament.

Nakon raspuštanja, u skladu sa Ustavom, predsednik ima 30 do 60 dana da odluči koja od četiri nedelje, u teoriji, može da održi izbore.

Upitan da li misli da će opozicija pristati na raspuštanje parlamenta, Plenković je rekao da je do sada opozicija delovala prilično hrabro, ali izgleda da su nešto manje hrabri.

Osvrćući se na postepeno ublažavanje restriktivnih mera zbog epidemije, Plenković je rekao da je zadovoljan načinom na koji je Hrvatska uspela da spreči širenje koronavirusa.

“Rast broja zaraženih sporijim tempom u poređenju s drugim zemljama, mali broj naših građana koji su nažalost umrli, dokazuju da su vladine mere donele rezultate. Ono što je važno jeste da smo izabrali zdravlje i živote naših građana”, naglasio je on.

Plenković je dodao da su predstavljene ekonomske i socijalne mere izuzetno dobro prihvaćene i da predstavljaju snažnu podršku države ekonomiji, privatnom sektoru, zaposlenima i privatnom sektoru.