Hrvatska: Parlamentarni izbori zakazani za 5. juli

Hrvatska: Parlamentarni izbori zakazani za 5. juli

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 5. jula, odlučio je u sredu predsednik Zoran Milanović.

Izbori za deseti saziv Sabora biće održani 5. jula u Hrvatskoj, a 4. i 5. jula u inostranstvu u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Odluka o izborima stupa na snagu 2. juna. Stranke i nezavisne liste i kandidati će tada imati 14 dana da predaju svoje izborne liste Državnoj izbornoj komisiji (DIP), koja tada ima 48 sati da objavi listu važećih listića i kandidata, čime započinje službeni tok izbornog procesa.

Iako u Hrvatskoj ima nekoliko novih slučajeva COVID-19 dnevno epidemiološka situacija je dobra, pa će se julski izbori, zbog epidemije, održati nešto drugačije nego svi prethodni izbori. DIP će, zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, definisati kako će se glasanje odvijati.

Birači će birati 151 zastupnika, od čega 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će biti izabrani iz dijaspore, a osam iz etničkih manjina.

Liste moraju biti koncipirane tako da se izbegne polna diskriminacija (40% kandidata drugog pola), u suprotnom će kandidati biti diskvalifikovani, a oni koji su ih predložili dobiće novčanu kaznu u iznosu od 50 000 kuna.

Troškovi kampanje ne smiju prelaziti 1,5 miliona kuna po izbornoj jedinici. Stranke koje kandiduju u svih deset izbornih jedinica mogu potrošiti 15 miliona kuna.

Zbog izbora, deveti saziv hrvatskog Sabora završio je u ponedeljak poslednju sednicu a većina zastupnika je glasala za raspuštanje parlamenta.

Pre odluke o prestanku rada parlamenta, gradska opozicija Zagreba provela je noć ispred zgrade protestujući protiv raspuštanja bez usvajanja Zakona o rekonstrukciji grada nakon što ga je krajem marta opustošio zemljotres.

Predstavnici šest opozicionih stranaka i njihovi simpatizeri vikali su na zastupnike koji su stigli u ponedjeljak ujutro, a gradski odbornik i lider stranke “Zagreb je naš” Tomislav Tomašević rekao je da su vlasti imale dovoljno vremena da usvoje predlog zakona.

U ovoj situaciji zakon se može usvojiti tek u septembru ili oktobru, a do tada su građani prepušteni sami sebi. S obzirom da je oko 26.000 ljudi prijavilo štetu nastalu u zemljotresu, ovo je poraz ovog parlamenta, rekla je Rada Borić iz stranke Nova levica./ibna