Hrvatska: Plenković će sastaviti novu Vladu

Hrvatska: Plenković će sastaviti novu Vladu

Hrvatski predsednik Zoran Milanović u četvrtak je imenovao Andreja Plenkovića za mandatara nakon što mu je Plenković uručio potpise 76 novoizabranih parlamentarnih poslanika koji su ga podržali za sledećeg premijera.

Plenković uživa podršku 66 poslanika iz njegove Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i osam predstavnika nacionalnih manjina, kao i poslanika Hrvatske narodne stranke (HNS) i poslanika Reformista.

Na ceremoniji je Milanović ponudio Plenkoviću da se rukuju, ali je Plenković to odbio i odgovorio gestom “rukovanja laktom”. Mnogi smatraju da je to, zapravo, opis njihovog odnosa.

Novi parlament sa 151 mestom biće inaugurisan 22. jula.

Predsednik Milanović čestitao je Plenkoviću na pobedi njegove stranke na parlamentarnim izborima 5. jula i poželeo dobro zdravlje svim novoizabranim parlamentarnim poslanicima.

Na ceremoniji je hrvatski predsednik poželio da poslanici u 10. sazivu Sabora budu “zdravi, snažni, veseli i prisustnu (na sednicama parlamenta).”

“Nadam se da njihovo zdravlje neće biti ugroženo i da će moći normalno da funkcionišu, s obzirom na naša komplikovana vremena”, rekao je Milanović želeći i ekonomski oporavak 2021. godine.

HINA je izvestila da je ceremonija imenovanja mandatara održana u Kancelariji predsednika.

Plenković je takođe predstavio strukturu svog sledećeg kabineta koji će se sastojati od 16 ministarstava, četiri manje od sadašnje vlade.

Plenković je rekao da će nova vlada imati četiri potpredsednika vlade: Davora Božinovića koji trenutno obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova, Zdravka Marića kao ministra finansija, kao i Tomo Medveda na mestu ministra za boračka pitanja i Borisa Miloševića, koji će biti predstavnik nacionalnih manjina u Vladi.

Plenković je rekao da će imena nominovanih ministara biti objavljena naredne sedmice.

Objasnio je da će se smanjivanje broja ministarstava postići spajanjem ministarskih odeljenja za pravosuđe i državnu upravu u jedno ministarstvo, dok će ministarstva građevine i državne imovine biti pripojena u jedan resor.

„Spajaćemo ministarstva rada i socijalne politike, a ministarstvo kulture biće preimenovano u ministarstvo kulture i medija. Imaćemo ministarstvo turizma i sporta i ministarstvo ekonomije i održivog razvoja, koje će obuhvatiti odelenja za privredu, energetiku, klimatske promene i zaštitu životne sredine“, rekao je Plenković nakon što ga je hrvatski predsednik Zoran Milanović imenovao za mandatara.

Novi kabinet će uključivati ministarstvo nauke i obrazovanja, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo ratnih veterana, ministarstvo finansija, ministarstvo odbrane, ministarstvo poljoprivrede, kao i ministarstvo za saradnju sa EU ​​i regionalnog razvoja, ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, ministarstva zdravstva i ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.