Hrvatska: Plenković, Jandroković i Beroš se vakcinisali AstraZenecom

Hrvatska: Plenković, Jandroković i Beroš se vakcinisali AstraZenecom

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar zdravstva Vili Beroš  javno su se u Banskim dvorima vakcinisali protiv covid-19 AstraZeneca vakcinom.

Ministar Beroš je ovo ocenio signalom poverenja u tu vakcinu, koji će ohrabriti građane da se vakcinišu.

“Danas smo poslali snažnu poruku poverenja prema medicinskoj nauci, prema struci, posebno zato jer smo se vakcinisali AstraZeneca vakcinom. I dalje ćemo predano raditi na vakcinaciji hrvatskih građana kako bi mogli nastaviti i živeti i raditi u okolnostima sa što manje rizika od zaraze. Svaki vakcinisani pojedinac doprinosi zaštiti populacije i svakako je korak bliže onom našem starom normalnom životu i korak bliže uspešnoj turističkoj sezoni”, rekao je Beroš novinarima nakon što je primio prvu dozu vakcine.

Dodao je da ima još mnogo izazova te da je važno razmišljati o budućim izazovima kao što bi mogle biti nove varijante zaraze.

“Verujem da smo ovom porukom ohrabrili i ostale građane da nas prate na tom putu, da suzbijemo epidemiju i vratimo se našem normalnom životu i življenju”, naglasio je Beroš.

Jandroković, Plenković i Beroš, iako su preboljeli covid-19, pridružili su se brojnim evropskim lidrima koji su javnom vakcinacijom AstraZenecom želeli isključiti sumnje u kvalitet te vakcine, navodi Vlada Hrvatske.

U bočici vakcine AstraZeneca ostalo je još sedam doza, čiji rok ističe za dva dana i biće vraćeni u Hrvatski zavod za javno zdravstvo te iskorišteni u skladu sa prioritetima, rekao je ministar zdravstva.

Pravednija raspodela vakcine i dalje je jedna od glavnih tema u EU, a Hrvatska i dalje insistira na “korektivnom mehanizmu” kako bi se doze prisutne na tržištu raspodelile solidarno, kazao je Beroš dodajući da trenutno nema naznaka da će isporuka naručenih vakcina kasniti u Hrvatsku.

“Ovih bi dana trebalo bi doći još vakcina. Za sada nema naznaka da bi se poremetila ta dinamika dolaska”, rekao je.

Procenio je da će se snabdevanje vakcinama stabilizovati, a po nekim predviđanjima uskoro bi u Evropi trebalo biti više od 10 odobrenih vakcina, što će smanjiti potražnju i cenu.