Hrvatska: Plenković održao video sastanak sa Merkel

Hrvatska: Plenković održao video sastanak sa Merkel

Predsednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković, održao je video sastanak sa saveznom kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, saopštila je Vlada Hrvatske.

Tokom sastanka premijer Plenković i kancelarka Merkel razgovarali su o glavnim temama EU za vreme hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije, a pred preuzimanje predsedavanja od strane Nemačke 1. jula.

“Predsednik Vlade Plenković je najavio hrvatske planove za usvajanje mandata za Konferenciju o budućnosti Europe do kraja hrvatskog predsedavanja. Kancelarka Merkel čestitala je Hrvatskoj i predsedniku Vlade Plenkoviću na uspešnom prvom predsedavanju Savetom EU-a, posebno s obzirom na nepredviđene okolnosti, poput globalne pandemije COVID-19. U tom smislu održani sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan i predstojeći sastanak na vrhu EU-Istočno partnerstvo dodatno dobijaju na važnosti,” navodi se u saopštenju Vlade.

Naglašena je i zadovoljavajuća epidemiološka situacija u obe zemlje, koja omogućava reaktivaciju privrede i turizma te postepeni oporavak vazdušnog saobraćaja, a što bi zajedno trebalo rezultirati povećanjem broja turističkih poseta ovog ljeta i bržem oporavku privrede.

Plenković i Merkel razgovarali su o predstojećem sastanku Europskog saveta 19. juna o budžetu EU za naredni sedmogodišnji period i Planu oporavka EU, koji za Hrvatsku predviđa pomoć od preko 10 milijardi evra, kao i hrvatskim naporima za ulazak u ERM II i evrozonu te Schengenski prostor.