Hrvatska: Plenković poziva na solidarnost

Hrvatska: Plenković poziva na solidarnost

Predsednik hrvatske Vlade Andrej Plenković je otvarajući 222. sednicu Vlade u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu zahvalio svima koji rade na sprečavanju širenja zaraze koronavirusom te pozvao hrvatske građane na strpljivost i poverenje u struku te sve predstavnike vlasti. Poručio je da će novi set mera za privredu omogućiti očuvanje radnih mesta.

Plenković je na početku 222. sednice Vlade u četvrtak zahvalio  svima koji u proteklih mesec dana rade sve da spreče širenje zaraze koronavirusom u Republici Hrvatskoj.

„Moja zahvalnost ide lekarima, medicinskim sestrama, zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, svima koji na bilo koji način čine sve da održe i omoguće normalan život u posebnim okolnostima u kojima smo se našli“, naglasio je Plenković.

Još je jednom poručio da je Hrvatska suočena s pandemijom kakve se nitko ne može setiti, a kamoli pozvati se na iskustvo rešavanja problema. Kazao je da dilema s kojom je suočena ne samo Hrvatska, već i sve zemlje sveta ima jednostavan izbor – ili biramo život sugrađana ili biramo staviti sve na pauzu, odnosno odreći se dosadašnjeg načina života.

„Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana – i to je jedini mogući, jedini racionalan, jedini ispravan izbor“, naglasio je i još jednom pozvao sve hrvatske građane na odgovornost i samodisciplinu.

Ponovio je da se s ovom pandemijom medicina ne bori metodama 21. veka, nego metodologijom ranijih vekova.

„Borimo se odvajanjem zaraženih od zdravih i obrnuto. To je jedina metoda koja trenutno daje rezultate. Upravo zbog toga apelujem na poverenje naših sugrađana u način izbora suzbijanja ove epidemije u Hrvatskoj“, poručio je.

Kada se gleda komparativno, naglasio je, puno bogatije i veće zemlje, s dužom demokratskom tradicijom, snažnijim obrazovnim sistemom, sa izdašnijim sredstvima koje ulažu u svoje zdravstvene sisteme nemaju trenutno ovakve rezultate kakve ima Hrvatska.

Izrazio je nadu da će Hrvatski sabor prihvatiti predloženi paket mera jer će nihovo provođenje nakon usvajanja omogućiti zaposlenost, dakle očuvanje radnih mesta, te da hrvatske kompanije od onih najmanjih s jednim zaposlenim do onih najvećih, dobiju mogućnost da gledaju kako opstati.

„Uz ove mere, Vlada će u sedmicama pred nama raditi i na tome kako – jednom kada ova epidemija završi – što pre i efikasnije ponovno pokrenuti hrvatsku privredu i normalno poslovanje. To je onaj korak iza, idući korak u kojem moramo biti jako dobro pripremljeni da se brzo ponovno stavimo na noge“, dodao je hrvatski premijer.

On je dodao da je princip solidarnosti ključan za svako društvo.

„Svi zajedno, bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svesni da teret ove krize iznosimo solidarno. To će zahtevati određena odricanja svih, to su koraci pred nama“, rekao je.