Hrvatska: Plenković predstavio Zakon o rekonstrukciji Zagreba

Hrvatska: Plenković predstavio Zakon o rekonstrukciji Zagreba

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković danas je u Hrvatskom saboru predstavio Predlog zakona o obnovi zgrada oštećenih u zemljotresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Naglasio je da tom poslu treba pristupiti ozbiljno i organizovano, te će se nacionalna sredstva i međunarodni izvori finansiranja pažljivo kombinovati. “Važno je da ovaj zakonski okvir koje će Sabor, verujem, kroz dva čitanja usvojiti, bude kvalitetan, transparentan, pravičan, provediv i da oko njega postignemo što veću saglasnost,” poručio je premijer.

Istakao je da je odmah bilo jasno da će obnova Zagreba postati glavni zadatak Vlade u narednim godinama, te rekao da razmera štete, koja je procenjena na 86 milijardi kuna (oko 11,5 milijardi evra), prevazilazi sve sa čime se Hrvatska do sada susrela.

Vlada je odredila tri smera:

“Prvo, pripremili smo hitne i kratkoročne mere kako bismo zbrinuli najugroženije među našim sugrađanima.

Drugo, počeli smo izrađivati popis štete i dokumentaciju za međunarodnu finansijsku pomoć koja će nam biti potrebna za obnovu Zagreba.

I treće, to je razlog naše današnje rasprave, izrada kvalitetnog zakonskog okvira za dugogodišnju obnovu Grada Zagreba i delova dve županije,” rekao je Plenković.

Dodao je da je zajednička odgovornost Vlade, Grada Zagreba i svih ostalih, pa i građana je da proces obnove bude realizovan na način da Zagreb, kao i okolna naselja, sutra budu bezbednija, ali i ugodnija mesta za stanovanje, rad i život.

Plenković smatra da obnova treba biti prilika za dinamičniji razvoj grada Zagreba, ali i za rešavanje brojnih dosad nerešenih infrastrukturnih problema.

“Na svima nama je da ovaj izazov i iskušenje pretvorimo u istorijsku priliku za Zagreb, pa i za Hrvatsku; u priliku da Zagreb učinimo metropolom 21. veka koja će odgovoriti na sve savremene potrebe njegovih stanovnika.

Također, treba da ga pretvorimo u priliku za novi model razvoja podizanjem standarda prostornog planiranja i urbanizma, ali i energetsku efikasnosti održivost za budućnost; u priliku da Zagreb svoj rast i razvoj bazira na boljem korištenju svih svojih resursa, zelenoj industriji, novim tehnologijama, privredi baziranoj na znanju, te na inovativnosti i kreativnosti svojih građana; u priliku da se posvetimo ljudima, kako bi se svi građani i svi stanovnici stradalih okolnih mesta što pre mogli oporaviti od ove nesreće i ponovno gledati svoju perspektivu na vedriji način nego što je to nakon posledica ovoga zemljotresa,” zaključio je Plenković.