Hrvatska: Plenković razgovarao sa Michelom

Hrvatska: Plenković razgovarao sa Michelom

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u utorak video-vezom s predsednikom Evropskog veća Charlesom Michelom o predstojećem virtualnom sastanku šefova država ili vlada zemalja članica EU-a.

“Razgovarao sam s Charlesom Michelom o pripremama za sastanak Europskog vijeća u četvrtak, prioritetima novog proračuna EU-a, planu oporavka od posljedica Covida-19 kao i o pripremama za organizaciju Zagrebačkog summita tijekom hrvatskog predsjedanja u novim okolnostima”, objavio je na Twitteru Plenković, premijer zemlje koja u ovom mandatu predsedava Savetom EU.

Lideri zemalja članica, koji čine Evropsko veće i kojim predsedava Michel, pokušaće u četvrtak na video-konferenciji postići suglasnost oko strategije oporavka od posledica pandemije koronavirusa i izgradnji otpornosti na krizu kroz postupno aktiviranje mera za ponovno pokretanje prvrednih aktivnosti, koje su zbog pandemije u velikoj meri zaustavljene.

Očekuje se da će lideri zemalja članica dati Komisiji smernice o budućem izgledu Višegodišnjeg budžetskog okvira (VFO) za period od 2021. do 2027. za koji i predsednica Komisije Ursula von der Leyen ističe da će biti ključni element evropskog odgovora na posledice krize na privredu.

Komisija bi sledeće sedmice trebala objaviti novi predlog VFO-a, budući da je dosadašnji predlog sedmogodišnjeg budžeta, koji datira iz 2018. godine i o kojem se dosad raspravljalo, ne može više biti podloga za raspravu s obzirom na dramatično promenjene okolnosti.

Komisija je u maju 2018. godine, dok je predsednik bio Jean-Claude Juncker, predložila dugoročni budžet u iznosu od 1135 milijardi evra, što predstavlja 1,114 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica EU-a (BND). U tom predlogu bilo je predviđeno manje sredstava za kohezijsku i poljoprivrednu politiku.

Deo severnih članica EU-a snažno se usprotivio tom predlogu tražeći još manji budžet koji bi bio ograničen na 1% BND-a.

Sada, u promenjenim okolnostima, izgleda da postoje šanse za dogovor o većem budžetu i većoj kohezijskoj kovertu, što je veoma važno za Hrvatsku i druge članice, koje iz evropskog budžeta više dobiju nego što u njega uplaćuju.

Osim o VFO-u kao ključnom elementu odgovora na krizu govori se i o fondu za oporavak. Još je nepoznato u kojem će odnosu taj fond biti prema VFO-u ni kako će se on finansirati.

Ključno pitanje na koje će lideri trebati dati odgovor je pitanje zajedničkog ili deljenog zaduživanja.