Hrvatska: Plenković rekao da Hrvatska šalje “novu poruku srpskoj manjini”

Hrvatska: Plenković rekao da Hrvatska šalje “novu poruku srpskoj manjini”

Uoči Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja te centralne komemoracije u Kninu, hrvatski premijer Andrej Plenković položio je vence na zagrebačkom groblju Mirogoj, uz poruku da Vlada odaje počast svima koji su najviše dali za slobodu zemlje.

Premijer Plenković, potpredsednik parlamenta Željko Reiner i šef kabineta premijera, Zvonimir Frka-Petešić položili su vence kod spomenika Zid boli, Centralnog krsta u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, groba prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, i na zajedničkoj grobnici neidentifikovanih žrtava rata 1991-95.

Plenković je rekao da se Vlada posebno seća operacije koja je “omogućila oslobađanje tada okupiranih područja i pomogla stvaranje uslova za kasniju reintegraciju hrvatskogPodunavlja i zaokruživanje teritorijalnog integriteta Hrvatske”.

“Zato mi je drago što ćemo svi biti u Kninu kako bismo obeležili 25. godišnjicu operacije Oluja”, rekao je.

Premijer Plenković rekao je da je od presudnog značaja da se 25 godina nakon operacije Oluja uputila nova poruka o odnosima Hrvata i etničke srpske manjine, između Srbije i Hrvatske, kao i o tome u kakvu zemlju Hrvati grade.

Komentarišući planirano prisustvo potpredsednika Vlade Borisa Miloševića centralnom obeležavanju operacije Oluja u Kninu, Plenković je rekao da je prisustvo političkog predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) na komemoraciji važan signal.

Manjine su sastavni deo hrvatskog društva i njihovi predstavnici su naša pravna i politička zaostavština u proteklih 30 godina, rekao je Plenković.

Milošević će prisustvovati ceremoniji kao prvi srpski zvaničnik koji je odlučio da dođe na proslavu. Pre nekoliko dana ispričao je šta je njegova porodica pretrpela tokom operacije “Oluja” i otkrio činjenicu da je njegova baka ubijena samo zato što je bila srpske nacionalnosti. Mnogi srpski zvaničnici u Srbiji i Republici Srpskoj osudili su njegovu odluku da bude prisutan u Kninu, rekavši da je to “drugo ubistvo srpskih žrtava”.

Upitan da li će Miloševićevo učešće na Kninskoj komemoraciji voditi politici bolje socijalne integracije etničkih Srba, Plenković je rekao da su predstavnici manjina, uključujući i srpsku manjinu, bili deo parlamentarne većine u poslednjem parlamentu i da je njihovo učešće sada podignuto na viši nivo.

„Na osnovu našeg međusobnog poverenja radićemo, kao što smo to radili u prošlom mandatu, na unapređenju jednakosti svih građana i na omogućavanju da svako dostojanstveno živi u skladu sa standardima 21. veka. To konkretno znači snabdevanje električnom energijom i vodom u izolovanim zajednicama“, naglasio je Plenković.

Što se tiče posete ministra veterana rata Tome Medveda selu Grubori, gde je grupa srpskih civila ubijena posle operacije Oluja, i srpskim selima bez napajanja električnom energijom i vodom, Plenković je rekao da to nije politička trgovina.

„To je važna politička i civilizacijska gesta Vlade, koja pokazuje poštovanje prema svim žrtvama. Svesni smo grešaka i zločina koji su se dogodili nakon akcije Oluja i verujemo da je dobro odati počast i srpskim žrtvama “, rekao je on.