Hrvatska: Plenković se sastao s bivšim britanskim premijerom Tonijem Blairom

Hrvatska: Plenković se sastao s bivšim britanskim premijerom Tonijem Blairom

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u sredu u Zagrebu s bivšim britanskim premijerom Tonijem Blairom kako bi razgovarali o velikim globalnim krizama, prvenstveno u Afganistanu, kao i o krizi COVID-19 i obnovi nakon zemljotresa u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Vlade Hrvatske.

Plenković i Blair, koji je izvršni predsednik Instituta za globalne promene Toni Blair, „razgovarali su o globalnim okolnostima, položaju Hrvatske u Evropi i svetu, situaciji u Avganistanu i bezbednosnim izazovima, globalnoj borbi protiv COVID-19, a posebno, važnosti postizanja najveće moguće globalne stope vakcinacije“, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o planovima za ekonomski oporavak Hrvatske nakon krize izazvane koronavirusom i obnovi područja pogođenih zemljotresom uz pomoć evropskih fondova.

Plenković je informisao Blaira o merama koje je njegova vlada preduzela radi očuvanja radnih mesta i likvidnosti kompanija, kao i o ključnim reformama i investicijama planiranim u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Premijer je naglasio da spoljnopolitički prioriteti Hrvatske u narednom periodu uključuju prijem u Šengensku zonu 2022. i Evrozonu 2023. godine.

Blair je predstavio rad Instituta za globalne promene Toni Blair, koji savetuje vlade u brojnim zemljama o sprovođenju reformi u različitim oblastima.

Upitan da li će Blair biti posrednik u sporovima sa susednim zemljama, Plenković je u četvrtak rekao da to nije planirano i da je bivši premijer Velike Britanije samo predstavio aktivnosti svog Instituta.

Blair će održati ključni govor na dvodnevnom godišnjem skupu hrvatskih diplomata u posebno osetljivom trenutku za Hrvatsku, EU i svet, nakon pada Afganistana pod talibansku vlast i neuspeha Zapada da demokratizuje ratom razorenu zemlju.