Hrvatska: Plenković se sastao sa Erdoganom u Antaliji i zatražio podršku reformama u BiH

Hrvatska: Plenković se sastao sa Erdoganom u Antaliji i zatražio podršku reformama u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zatraživši podršku Turske naporima da se osigura poštovanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i reformi izbornog zakonodavstva u toj zemlji.

Plenković se sa Erdoganom sastao na marginama samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Turska je preuzela predsedavanje SEECP 1. jula 2020.

“Jedna od tema bila je Bosna i Hercegovina. Naglasio sam da je za Hrvatsku veoma važno da su sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini ravnopravna, posebno Hrvati koji su najmanje brojni”, rekao je hrvatski premijer nakon sastanka sa Erdoganom.

Hrvati Bosne i Hercegovine i vlada u Zagrebu tvrde da Hrvati trenutno nisu zastupljeni u kolektivnom Predsedništvu zemlje i u drugim institucijama, jer je trenutni član tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić samo nominalni predstavnik Hrvata jer je izabran zahvaljujući glasovima bošnjačkog biračkog tela.

“Za nas je takođe važno da se postigne konsenzus o reformi izbornog zakonodavstva tokom procesa pregovora između političkih partija i institucija u Bosni i Hercegovini i s tim u vezi tražio sam podršku Turske”, rekao je Plenković.

“Naravno, u političkom smislu Turska ima bliže odnose s Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i konačno sa političkim rukovodstvom stranke SDA. Stoga je neophodno da mi, Turska i Hrvatska, u dijalogu sa prijateljskim institucijama i političkim strankama koje su nam bliske, tražimo rešenja koja će osigurati da se svi narodi i građani Bosne i Hercegovine osećaju zadovoljno “, rekao je Plenković.

Plenković je hrvatsko-turske bilateralne odnose ocenio kao vrlo dobre i prijateljske. Prema Plenkoviću, u Hrvatskoj posluje mnogo turskih kompanija, a Ankara bi želela da pojača poslovnu saradnju. “Hrvatska je otvorena i mislimo da će nam to biti od velike koristi”, dodao je on.

Plenković je obavestio Erdogana da Zagreb ceni brigu Turske za ogroman broj izbeglica i napore da spreči reaktivaciju migrantske rute preko zapadnog Balkana. Hrvatski premijer veruje da će biti poštovan sporazum između EU i Ankare o zbrinjavanju migranata.