Hrvatska: Plenković sutra Milanoviću uručuje potpise

Hrvatska: Plenković sutra Milanoviću uručuje potpise

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković u četvrtak u podne će predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću uručiti 76 potpisa izabranih poslanika koji će ga podržati za mandatara.

Pre toga, predstavnici Državne izborne komisije predaće predsedniku zdržave vanične rezultate parlamentarnih izbora ordžanih 5. jula.

Danas se Plenković sastaje sa poslanicima koji ga podržavaju za mandatara, uključujući poslanike nacionalnih manjina, predsednika Hrvatske socijalno-liberalne stranke Daria Hrebaka, lidera Reformista, Radimira Čačića, i lidera Hrvatske narodne stranke, Predraga Stromara.

Opozicione stranke u utorak su odbacile takav poziv, rekavši da je trebalo organizovati zajednički sastanak umesto pojedinačnih, službenim pozivom, a ne telefonskim pozivom iz kabineta premijera. Portparol Vlade Marko Milić ocenio je razloge opozicije neozbiljnim i poručio da premijer neće ponoviti poziv.

Očekuje se da će Plenković u četvrtak predstaviti ministarstva nove Vlade. Nezvanično, njihov broj bi trebao biti smanjen na 15 ili 16.

Nakon toga će Plenković otići u Brisel na sastanak Evropskog saveta. U ponedjeljak će predstaviti novu Vladu telima HDZ-a.

Prema najavama, novi parlament biće inauguriran 22. jula.

Hrvatski premijer testiran je u utorak na koronavirus i rezultat je bio negativan, izjavio je agenciji Hina portparol Vlade Marko Milić.

Plenković je testiran jer se u ponedeljak nalazio na sastanku sa ministarkom nauke i obrazovanja Blaženkom Divjak, kojoj je naređena samoizolacija i testiranje na virus. Njen rezultat je takođe bio negativan.

“Plenković je testiran zbog odgovorne funkcije koju obavlja”, rekao je Milić.