Hrvatska: Plenković tvrdi da SDP umanjuje mere protiv COVID-19

Hrvatska: Plenković tvrdi da SDP umanjuje mere protiv COVID-19

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u nedelju da žali što je tokom predizborne kampanje opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) pokušala da potkopa kredibilitet nacionalnog tima za koronavirus i stručnjake koji su uključeni u tim.

“Nije dobro kada političari, kvazi doktori i specijalisti iz drugih naučnih disciplina počinju davati savete umesto da slušaju one koji su nam pomogli da prevaziđemo prvi talas izbijanja koronavirusa u februaru, martu i aprilu”, rekao je Plenković u odgovoru na pitanja novinara nakon sastanka sa članovima i simpatizerima njegove stranke HDZ u gradu Osijeku.

“Trenutno imamo neznatno povećan broj zaraza, ali kao i drugde u svetu, u narednom vremenu ćemo morati da uravnotežimo između zaštite javnog zdravlja i održavanja ekonomije i turizma”, rekao je.

“Treba podsetiti da je zahvaljujući vladinim naporima celi zdravstveni sistem podignut na visok nivo, obezbeđena zaštitna oprema. Sve to je učinila vlada HDZ-a, a ne opozicija, i nastavićemo dalje ponašajte se tako odgovorno”, dodao je on.

Upitan da komentariše izveštaje u BiH o tome da je građanima BiH uskraćen tranzit kroz Hrvatsku i da je ministarstvo spoljnih poslova BiH najavilo recipročne mere, Plenković je rekao da bi dve zemlje trebale uložiti maksimalne napore da smanje broj novih slučajeva koronavirusa radi građana obe zemlje.

“Mi ćemo nastaviti dijalog u tom pogledu i čim epidemiološka situacija to dozvoli, te mere ćemo ukinuti”, rekao je Plenković.