Hrvatska: Plenković u Briselu sa Michelom i Johanson

Hrvatska: Plenković u Briselu sa Michelom i Johanson

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedeljak nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da su njih dvojica osudili prinudno sletanje civilnog aviona kompanije Ryanair u Belorusiju i zatražili međunarodnu istragu.

Plenković se sastao sa Mičelom u ponedeljak popodne u Briselu uoči samita EU.

Hrvatski premijer napisao je na Tviteru da je sa Mičelom razgovarao o „borbi protiv COVID-19, procesu vakcinacije, ulasku Hrvatske u šengenski prostor i evro zonu i nastavku proširenja“.

„Osuđujemo neprihvatljiv potez beloruskih vlasti i zahtevamo međunarodnu istragu“, rekao je Plenković.

Nakon sastanka, Plenković je izjavio da je Mišel izrazio snažno razumevanje za ulazak Hrvatske u Šengen i evrozonu. Dodao je da je Hrvatska ispunila sve uslove, što je potvrdila i Evropska komisija, te da je članstvo u Šengenu ključno za Hrvatsku, kao i EU, za sprovođenje strategija u borbi protiv ilegalnih migracija jer Hrvatska čuva spoljne granice EU sa preko 6.000 policajaca.

Plenković je rekao i da veruje da je ulazak Hrvatske u Šengen moguć tokom slovenačkog predsedavanja Unijom jer je, kako je rekao, Hrvatska ispunila sve tehničke kriterijume.

“Gledajući sjajne odnose koje imamo sa Republikom Slovenijom, bilo bi dobro da naš ulazak u Šengen bude u pravu tokom slovenačkog predsedavanja unijom”, rekao je Plenković i najavio da će o tome razgovarati sa svim državama članicama kako bi da bi stekao političku podršku.

Plenković je potom razgovarao sa poverenicom za unutrašnje poslove Ylvom Johansson u sedištu Komisije.

Dvodnevni samit lidera 27 država članica EU počeo je u ponedeljak uveče, a na dnevnom redu je ispunjavanje postavljenih ciljeva za zaštitu klime, spoljnopolitička pitanja i situacija sa COVID-19.

Lideri EU će se obratiti i potezu bez presedana beloruskih vlasti, koje su u nedelju prisilile avion kompanije Ryanair iz Grčke za Litvaniju da sleti u Minsku, a zatim uhapsile Romana Protaseviča, jednog od glavnih opozicionih aktivista koji su bili u avionu. Očekuje se da će se voditi debata o merama koje bi EU mogla da uvede protiv beloruskog režima.