Hrvatska: Plenković u Kijevu ponudio pomoć u uklanjanju mina

Hrvatska: Plenković u Kijevu ponudio pomoć u uklanjanju mina

Hrvatska je ponudila Ukrajini svoje iskustvo u mirnoj reintegraciji okupiranih područja, a takođe i pomoć u uklanjanju mina, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedeljak nakon sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u Kijevu.

Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i poseduje posebne veštine koje mogu pomoći ovoj istočnoevropskoj zemlji da mirno reintegriše svoja okupirana područja, rekao je Plenković.

Podsećajući na događaje devedesetih godina, Plenković je naglasio činjenicu da je hrvatska mirna reintegracija njenog Podunavlja “bila jedna od najuspešnijih operacija koje su ikada vodile UN, posebno na evropskom tlu”.

On je dodao da Hrvatska već pomaže Ukrajini svojim iskustvom u rešavanju pitanja i potreba ratnih veterana, te obećao podršku Zagreba ukrajinskim naporima za uklanjanje mina. Imamo kompanije specijalizovane za deminiranje i spremni smo da našu pomoć stavimo na raspolaganje ukrajinskim vlastima, rekao je on.

Plenković je u nedelju doputovao u Kijev kako bi učestvovao na inauguracionom samitu Krimske platforme, koji se održava uoči 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je prošle godine najavio pokretanje Krimske platforme, nedavno je rekao da ta platforma namerava da se pozabavi pitanjem militarizacije tog poluostrva, oslobađanjem više od 1000 Ukrajinaca koji su politički zatvorenici i da razmotri status krimskih Tatara.

Ukrajinski premijer Šmihal zahvalio je Plenkoviću na celokupnoj podršci Ukrajini na njenom putu ka Evropi.

Hrvatska je zagovornik evropskog puta Ukrajine i pomaže Kijevu u sprovođenju reformi vezanih za Evropu i u procesima predviđenim Sporazumom o pridruživanju EU i Ukrajine, dodao je on.

Šmihal je takođe pozvao Plenkovića da ove jeseni poseti Ukrajinu.

Plenković je zahvalio Ukrajini na pomoći u razornim potresima koji su pogodili Hrvatsku 2020. godine i u evakuaciji hrvatskih državljana iz Afganistana.