Hrvatska: Počelo jesenje zasedanje parlamenta

Hrvatska: Počelo jesenje zasedanje parlamenta

Hrvatske parlamentarne opozicione stranke u sredu su žestoko kritikovale nacrt zakona o obnovi Zagreba i zgrada oštećenih zemljotresom 22. marta.

“Zakonu o obnovi Zagreba nedostaje ambicija i cementira postojeće stanje. Obnavlja stanje koje je postojalo pre zemljotresa i ne govori kakav bi Zagreb trebao biti za 10 ili 20 godina od sada”, rekao je Peđa Grbin iz Socijaldemokratske stranke (SDP).

“Predlog zakona je neizvodiv. Sadrži puno spornih stvari”, rekla je Anka Mrak Taritaš iz Građansko-liberalne alijanse (GLAS), dok je Marija Selak Raspudić iz Mosta rekla da “stvara atmosferu pravne nesigurnosti” i “zaobilazi postojeće propise”.

Lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro pokrenuo je pitanje finansiranja, rekavši da ni vlada ni Grad Zagreb nemaju dovoljno novca za obnovu.

S druge strane, Ivan Domagoj Milošević iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekao je da se zakon temelji na tri ključna stuba: političkoj inkluziji, vlada je usvojila više od 25 prijedloga opozicije, transparentnosti i solidarnosti.

Neki od poslanika protestovali su zbog epidemioloških mera o kojima je u utorak jednoglasno odlučilo Predsedništvo parlamenta, prema kojima je obavezno nošenje maski za lice i da istovremeno u sali ne može biti više od 41 poslanika.

„Zahvalila bih Predsedništvu na desetkovanju poslanika i skraćenju trajanja govora“, ironično je rekla Selak Raspudić.

Predsednik parlamenta Gordan Jandroković ponovio je da je odluka Predsedništva jednoglasna i u skladu sa Poslovnikom te da ima za cilj da obezbedi normalno funkcionisanje parlamenta i spreči širenje zaraze koronavirusom.

Prema merama, predsedavajući će prvo upozoriti svakog poslanika koji ne nosi masku za lice, a ako odbije da je stavi, zatražiće se da napusti salu ili će ga odvesti obezbeđenje. “Nećemo biti agresivni, ali moramo zaštititi zdravlje poslanika. Nećemo nositi maske samo zbog sebe, već da bismo zaštitili i druge”, rekao je Jandroković u utorak, nakon sednice Predsedništva.

Novi parlament će se vratiti na režim rada koji je bio na snazi tokom prethodnog zasedanja, to je samo 41 od 151 poslanika, plus predsedavajući će moći da prisustvuje sednici.

Do ovog broja došlo se delenjem broja članova svake političke grupe sa četiri, što će rezultirati time da će vladajuća stranka HDZ imati pravo prisustva 16 poslanika, socijaldemokrati devet, Domovinski pokret tri, Mosta i zelenih -levi blok po dva, a ostale grupe po jedan.

„Na taj način ćemo obezbediti dovoljnu fizičku udaljenost“, rekao je Jandroković, dodajući da će se koristiti i opcija elektronskog glasanja.

Parlament u sredu počinje vanredno zasedanje koje će trajati do kraja sledeće nedelje, dok će redovno zasedati od 16. septembra.