Hrvatska počinje masovna serološka testiranja

Hrvatska počinje masovna serološka testiranja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) počeo je serološko testiranje koje bi trebalo dati dugoočekivani odgovor o raširenosti koronavirusa u populaciji, odnosno koliki je postotak hrvatskih građana zaražen, možda i asimptomatski. Serološko testiranje obuhvata 1100 uzoraka krvi građana koji su prikupljeni iz bolničkih laboratorija, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo.

“Za sada smo u sklopu validacije testova uz uzorke seruma bolesnika s potvrđenom infekcijom Covid-19 testirali i 120 osoba iz ošte populacije te zdravstvenih radnika testom ELISA. Na temelju tako malog broja ispitanika, prerano je govoriti o tome kolika je zaraženost populacije. Kao što je najavio direktor HZJZ-a, dr. Krunoslav Capak, ove sedmice će početi testiranje većeg broja ispitanika, čime će se steći bolji uvid u stepen zaraženosti naše populacije,” rekla je Jutarnjem listu dr. Tatjana Vilibić-Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a.

“Test ELISA je metoda serološke dijagnostike kojom se u serumu bolesnika dokazuju pojedine klase antitela, IgM, IgG i IgA. Zavisno o dokazanim antitelima, možemo reći radi li se o akutnoj ili nedavnoj infekciji, odnosno ranijem kontaktu s virusom. Ako osoba ima antitela za SARS-CoV-2, znači da je stekla imunitet, ali o trajanju imuniteta ne znamo mnogo više jer se radi o novom virusu te je od njegove pojave prošlo premalo vremena da bi se moglo govoriti o dugotrajnosti imuniteta,” dodala je ona.

Kako izveštava Poslovni Dnevnik, serološka testiranja provode se i u ostalim zemljama EU, a rezultati iz Češke i Slovenije pokazuju da je u tim zemljama virusom bilo zaraženo između dva i pet posto populacije. U slučaju da se slično pokaže i u Hrvatskoj, to bi, prema procenama, značilo da je najviše 125.000 hrvatskih građana zaraženo, što je svakako nedovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta, koji je kod Covida-19 između 60 i 70 posto. Odnosno, da bi se koronavirus SARS-CoV-2 prestao širiti u nekoj populaciji, stepen zaraženosti mora biti između 60 i 60 procenata.