Hrvatska podržava Crnu Goru na evropskom putu

Hrvatska podržava Crnu Goru na evropskom putu

Hrvatska mora poštovati preporuke Evropske komisije koje se odnose na otvaranje granica, kazao je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, navodeći da se nada da će i granice sa Crnom Gorom uskoro biti otvorene.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem u Podgorici, kazao da je Hrvatska recipročno otvorila granice prema deset zemalja.

“Kada je u pitanju Crna Gora, to je pitanje odnosa prema zemljama koje su izvan Evropske unije. Mi moramo poštovati evropske propise, bez obzira što je Crna Gora apsolutno corona free“, rekao je Grlić.

Prema njegovim rečima, postoji minimalni obim kretanja.

„Imam podatak da oko tri hiljade crnogorskih državljana nije imalo nikakvih problema kad su prelazili granicu“, kazao je Grlić dodajući da svako mora aplicirati i navesti jasan razlog putovanja, bilo da je u pitanju poslovni sastanak, nekretnina ili neki lični razlog.

On je kazao da je Hrvatska usvojila evropske vrednosti, i poručio da Crna Gora ima snažnu podršku na tom putu.

„Obe naše zemlje su se dobro nosile sa pandemijom. Ova kriza je pokazala da imamo znanja i sposobnosti da se nosimo sa takvim izazovima“, ocenio je Grlić.

Darmanović je kazao da razume da postoje preporuke EU za svoje članice da do 15. juna ne otvaraju granice osim između sebe.

„Ali smo takođe svesni da postoji prilična fleksibilnost kad je u pitanju putovanje u Hrvatsku, i verujemo da će Hrvatska vrlo brzo prepoznati našu povoljnu situaciju“, rekao je Darmanović.

On je zahvalio na pomoći koju je Hrvatska uputila Crnoj Gori za vreme pandemije, iako su i sami bili suočeni sa tim izazovom.

Kako je naveo, Crna Gora i Hrvatska uspešno sarađuju u mnogim oblastima, posebno u oblasti odbrane.