Hrvatska podržava teritorijalni integritet BiH

Hrvatska podržava teritorijalni integritet BiH

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković u sredu su u Sarajevu dogovorili jačanje saradnje dve zemlje i postupno rešavanje otvorenih pitanja dodajući da dobrosusedski odnosi nemaju alternativu.

Ministar Grlić Radman se s ministarkom Turković sastao tekom radne posete BiH a sastanak dvoje ministara trajao je dvostruko duže od planiranog što su oboje opisali kao dokaz koliko je on bio uspešan.

“Imali smo tako dobar i plodan razgovor da ga je bilo teško prekinuti”, rekao je novinarima ministar Grlić Radman dodajući da nema sumnje da je Hrvatska prijatelj BiH i da će tako i nastaviti da radi.

Kazao je kako je konkretni dokaz te tvrdnje i odluka hrvatske Vlade o donaciji vakcina protiv koronavirusa BiH jer se na taj način želi pokazati solidarnost s potrebama njenih stanovnika.

“Uskoro ćemo dostaviti vakcine”, najavio je ministar Grlić Radman donaciju BiH u naredim danima a o tačnim količinama naknadno će se odlučiti.

Ministar Grlić Radman ponovio je podršku celovitosti BiH kao državi tri konstitutivna naroda i svih građana uz konstataciju da Hrvatska ostaje odlučni zagovornik evroatlantskog puta te zemlje te je dodao kako je upravo zbog toga Savetu za spoljne poslove EU predstavio hrvatsku inicijativu čiji je cilj pomoći BiH da stekne status kandidata za članstvo u Uniji.

“Non paper obrazlaže tu inicijativu a ministarki Turković sam pojasnio o čemu se tu tačno radi”, rekao je ministar Grlić Radman odbacivši tvrdnje novinara iz BiH da se Hrvatska na bilo koji način pokušava mešati u unutrašnja pitanja BiH. Istakao je da hrvatski non paper služi samo jačanju BiH.

Ministrica Turković je zadovoljstvo time što je s ministrom Grlić Radmanom “uspela analizirati i reći sve što treba” dodajući kako veruje da su dogovorili kompromisne formule o načinu rešavanja otvorenih pitanja i daljeg jačanja međudržavnih odnosa.

Rekla je da su predložili novi načini saradnje u borbi protiv pandemije, uključujući vakcinaciju te olakšavanje uslova za prelaza granice s Hrvatskom za državljane BiH, posebno tokom letne sezone pa će predstavnici dveju država raditi na konkretnim predlozima.

Razjasnili su i pitanje moguće gradnje odlagališta redioaktivnog otpada na Trgovskoj gori o čemu će ubuduće razgovarati stručne radne grupe a hrvatski ministar spoljnih poslova pojasnio je da nema ničega nezakonitoga u gradnji gasovoda iz Hrvatske prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Pre razgovora s ministarkom Turković šef hrvatske diplomatije sastao se s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom koji je tom prilikom rekao da ta zemlja ima brojne prijatelje no oni ne mogu rešiti njene probleme jer je to pre svega zadatak za domaće političare.

Inzko se zahvalio Grlić Radmanu “na svim konstruktivnim koracima koje je Hrvatska napravila u odnosu prema BiH na njenom putu europskih integracija”.

Ministar Grlić Radman susreo se, također, s Generalnim sekretarom Saveta za regionalnu suradnju Majlindom Bregu. Posetio je Islamsku zajednicu, gde je razgovarao s reisu-l-ulemom Islamske zajednice Huseinom ef. Kavazovićem. Također, ministar je posetio Nadbiskupsku rezidenciju u Sarajevu gde se sastao vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljićem.

Ministar Grlić Radman službeni deo posete BiH završava u četvrtak sastankom s predsedavajućim Saveta ministara BiH kao i sa rukovodstvom Predstavničkog  i Doma naroda Parlamenta BiH.