Hrvatska policija na grčkoj granici

Hrvatska policija na grčkoj granici

Hrvatska pomorska policija učestvuje u dve zajedničke operacije evropske granične i obalne straže Frontex na moru u Grčkoj, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Nakon što je početkom marta ove godine prvi kontingent od četiri policajca upućen u Grčku u okviru zajedničke operacije Frontexa “Brze intervencije na granici 2020”, 8. aprila je drugi policijski kontigent poslan da zameni prvi i on će ostati u Grčkoj do završetka operacije 6. maja.

Prvi kontingent sve svoje dužnosti obavio je odgovorno i profesionalno, za šta su od direktora FRONTEKS-a dobili pismene pohvale, saopšteno je iz Ministarstva.

Misija na grčko-turskoj granici trenutno broji 100 policajaca iz zemalja članica EU.

U zavisnosti od okolnosti, trajanje operacije može se produžiti, a policijski kontingent koji u tome učestvuje može se proširiti, kažu u Ministarstvu.

Pored ove operacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova od 2015. godine kontinuirano pruža snažnu podršku Grčkoj kroz učešće njene pomorske policije u zajedničkoj operaciji Poseidon, čiji je cilj bio pojačan nadzor grčko-turske granice na moru.

Hrvatska pomorska policija pomaže i u operacijama traženja i spašavanja migranata i izbeglica na moru.

Hrvatska policija je pomogla Grčkoj da kontroliše svoju pomorsku granicu s dva čamca.