Hrvatska policija prijavila je veliki broj lažnih PCR testova na granici sa BiH

Hrvatska policija prijavila je veliki broj lažnih PCR testova na granici sa BiH

Prema podacima Policijske uprave Brodsko-posavske županije, samo je prošlog vikenda više od 40 osoba iz Bosne i Hercegovine pokušalo preći državnu granicu falsifikovanim PCR testovima na Covid-19.

Ulazak ih je sprečila hrvatska policija, zadržani su na granici i prijavljeni hrvatskom Tužilaštvu. Ako budu proglašeni krivim, svako od njih može dobiti maksimalnu kaznu od tri godine zatvora.

Za putovanje iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku trenutno je potrebno posedovanje negativnog PCR testa ili lekarskog uverenja koje dokazuje da ste uspešno prošli infekciju COVID-19 poslednjih meseci. Ovo se odnosi i na hrvatske građane koji se vraćaju kući nakon, na primjer, skijanja u BiH.

Prema saopštenju Policijske uprave brodsko-posavske, u subotu i nedelju otkriveno je čak 45 pokušaja ulaska u zemlju s lažnim PCR testovima.

“Na graničnom prelazu Stara Gradiška policijski službenici utvrdili su da su 43 osobe, uglavnom državljani Bosne i Hercegovine, na graničnoj kontroli predstavile lažne PCR testove izdate u BiH. Na graničnom prelazu Slavonski Brod registrovane su dve osobe koje su davale falsifikovane testove,” saopštila je Brodsko-posavska policija.

Protiv svih osumnjičenih za krivično delo falsifikovanje isprave policijski službenici podnose krivične prijave Opštinskom tužilaštvu u Slavonskom Brodu.

Ukupan broj osoba privedenih na hrvatskoj granici lažnim PCR testovima ovog vikenda mogao bi zapravo biti veći – cifre od 45 osoba privedenih lažnim PCR testovima objavila je policija samo jedne županije u Hrvatskoj, Brodsko-posavske županije. Uz granicu s Bosnom i Hercegovinom postoji još osam hrvatskih županija. Svaka ima granične prelaze između dve zemlje.