Hrvatska: Policija uhapsila sudije

Hrvatska: Policija uhapsila sudije

Trojica sudija u Osijeku uhapšeni su u sredu zbog korupcije, po optužbama bivšeg šefa fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića.

Prema medijima, hapšenje trojice osiječkih sudija potvrdili su antikorupcijski tim i policija, ne otkrivajući identitet osumnjičenih. Prve informacije govore da je policija uhapsila Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Antu Kvesića, te osiječkog biznismena Dragu Tadića.

Kancelarija za borbu protiv korupcije saopštila je da su hapšenja rezultat istrage sprovedene u saradnji sa policijskim timom za borbu protiv korupcije (PNUSKOK) i poreskim vlastima. Policija je saopštila da je nekoliko osoba pod istragom zbog sumnje da je zloupotrebila položaj.

Državno sudsko veće (DSV) prethodno je pokrenulo disciplinski postupak protiv Krušlina i Vekića, na osnovu zahteva Županijskog suda u Osijeku, zbog druženja s Mamićem, koji je pre nekoliko godina pobegao u Bosnu i Hercegovinu pre objave pravosnažne presude u slučaju u kojem je optužen da je iz Dinama izvukao 116 miliona kuna.

Sudije su suspendovane krajem marta do okončanja disciplinskog postupka, a DSV takođe je odbio zahtev Mamićeve odbrane da bude stranka u postupku.

Hrvatski ministar pravde i uprave Ivan Malenica rekao je da nema nedodirljivih.

„Hapšenje sudija sigurno baca lošu senku na hrvatsko pravosuđe, ali takođe pokazuju da nema nedodirljivih i da bi svi trebalo da odgovaraju za dela koja čine“, rekao je Malenica. Dodao je da su hapšenja rezultat istrage koju je preduzeo USKOK, a koja je pokazala da je USKOK radio svoj posao iako je bio kritikovan.

Malenica je istakao da Ministarstvo pravde i uprave poslednjih meseci radi na antikorupcijskom paketu u saradnji sa Bezbednosno-obaveštajnom agencijom (SOA), čiji je cilj promena zakona o bezbednosnim proverama, koje bi se za sudije radile svakih pet godina. Ako se ukaže potreba, sudije bi bile proverene pre isteka roka.

Prošlog oktobra, Mamić je USKOK-ovim istražiteljima poslao USB sa dokazima koji inkriminišu sudije. Mamić je 16. marta ove godine, nakon što je Vrhovni sud potvrdio prvostepenu presudu protiv njega na šest i po godina zatvora, održao konferenciju za novinare u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, optužujući predsednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i sudije Vekića i Krušlina za korupciju i primanja mita, a predsednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana nazvao „zločincem koji će biti otpušten pre ili kasnije“.

Mamić je tvrdio da je Vekić od njega iznuđivao novac, tražeći da ga postavi za šefa Županijskog suda u Osijeku i da je Vekiću platio preko 500.000 evra, koje je trebao podeliti s Krušlinom i Kvesićem.