Hrvatska: Policija uhapsila visoke funkcionere

Hrvatska: Policija uhapsila visoke funkcionere

Krunoslav Jakupčić, direktor Agencije za šume Hrvatske, i Josipa Rimac, državna sekretarka u Ministarstvu uprave, uhapšeni su u operaciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Odelenja za sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala, javlja hrvatski državni javni servis HRT. Vest su potvrdili i njihovi advokati Vladimir Terešak i Željko Gulišija. Akcija se provodi u Zagrebu, Splitu, Kninu i Gračacu, a prema neslužbenim informacijama očekuje se još hapšenja.

Vladimir Terešak, advokat Krunoslava Jakupčića, rekao je za Hrvatski radio da je njegov klijent osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i trgovanje uticajem. Pretresan je Jakupčićev stan i poslovni prostor. Jakupčić je član Hrvatske demokratske zajednice, a njegov mandat u Agenciji za šume Hrvatske počeo je u februaru 2017. godine.

Josipa Rimac je zadržana u Nacionalnoj kancelariji policije za sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala, potvrdio je njen advokat Željko Gulišija. Pretpostavlja da je uhapšena s obzirom da je odatle tražila njegovu pravnu zaštitu. Rekao je da ne zna više informacija jer je njegov razgovor sa Rimac bio kratak i nije želeo da nagađa o razlozima za postupanje policije. Prema neslužbenim informacijama, predmet istrage je izgradnja vetroelektrane kod Knina, koja je planirana u vreme dok je Rimac bila gradonačelnica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u toku hapšenja državnih zvaničnika i privrednika zbog sumnje da su izvršili krivična dela protiv službene dužnosti i finansijska krivična dela sa znakovima korupcije. “Realizacija višemesečne kriminalističke istrage Policijske uprave za sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala počela je rano u petak ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračca,” ​​izjavila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, Marina Mandić.

“Prema medijskim izveštajima, može se pretpostaviti da stvar nema nikakve veze sa upravljanjem šumama, već je projekt povezan s bivšom upravom u  Hrvatskim šumama”, rekao je član Uprave Hrvatske šume Igor Fazekaš, koji je potvrdio da je predsednik Jakupčić doveden na ispitivanje. Očekuje da institucije rade svoj posao u skladu sa propisima. Kazao je da Hrvatska agencija za šume nesmetano radi i rekao zaposlenima da mogu biti mirni. “Ovo nam je nanelo korporativnu štetu, ali neće uticati na naše poslovanje,” rekao je Fazekaš.

Novinari su pitali ministra Alega Butkovića, koji obilazi gradilišta puta u Istri, za komentar. Rekao je da je video vesti o hapšenjima na portalima i mogao je samo da kaže: “Neka institucije rade svoj posao.”

Portparol Hrvatske agencije za šume Ana Juričić Musa iznenađena je medijskim interesovanjem o hapšenju. Rekla je da zaposleni rade od kuće i da ne znaju o čemu se radi.