Hrvatska: Policijski čas nikad nije diskutovan kao opcija, kaže premijer Plenković

Hrvatska: Policijski čas nikad nije diskutovan kao opcija, kaže premijer Plenković

Hrvatski sabor započeo je u utorak svoje novo, 4. zasedanje poštujući posebne epidemiološke mere.

Na početku dela za poslanička pitanja, predsednik parlamenta Gordan Jandroković zatražio je od poslanika da budu odgovorni i solidarni jedni s drugima kako bi mogli pravilno da rade svoj posao.

Zbog mera zaštite od koronavirusa, neki poslanici će sedeti u Velikoj sali, dok će drugi biti raspoređeni u pet drugih soba za sastanke. Takođe, oni koji su pozitivni na koronavirus ili su u samoizolaciji učestvovaće u debatama putem video-linka.

U nastojanju da minimizuje mogućnost širenja zaraze, parlament će svaka dva sata praviti pauzu od 10 minuta kako bi se sala i prostorije za sastanke mogli prozračiti.

Tokom poslaničkih pitanja, premijer Andrej Plenković rekao je da je strategija za zaustavljanje širenja koronavirusa „racionalna, adekvatna i proporcionalna“ trajnoj epidemiji, dok je poslanica SDP-a Sabina Glasovac rekla da ima utisak da strategija ne postoji.

“Moj utisak je da uopšte nema strategije u borbi protiv koronavirusa. Čini se da vas je kriza sa koronom zatekla nespremne. Niste ništa pripremili, kapaciteti su nedovoljni i sistem se suočava sa kolapsom”, rekla je zastupnica Glasovac iz opozicione Socijaldemokratske partije. Pitala je kako je moguće da je Slovačka uspela da testira 2,5 miliona građana u jednom danu dok je testiranje u Hrvatskoj bilo sporo zbog nedovoljne količine reagenasa, nedostatka mesta za testiranje i osoblja.

Premijer je odgovorio da svaka zemlja bira svoju strategiju, a strategija Hrvatske je “racionalna, adekvatna i proporcionalna dinamici u kojoj se epidemija razvija”.

“Svesni smo zdravstvenih razloga i moramo osigurati da država, društvo i ekonomija i dalje funkcionišu. Odluke donosimo na nivou vlade i tima za odgovor (krizi COVID) proporcionalno onome što se trenutno događa i tako ćemo nastavi da se borimo protiv epidemije“, rekao je Plenković u nacionalnom parlamentu.

„Jedini način da se ovo reši je biti odgovoran, koordinirati aktivnosti sa drugim partnerima, pronaći konsenzus u društvu u borbi protiv Covid-19“, rekao je premijer.

Plenković je u ponedeljak rekao da se nikada nije razgovaralo o uvođenju policijskog časa, dodajući da Hrvatska nije u vanrednom stanju i da potpuno zaključavanje nije opcija.

“Policijski čas – o njemu se nikada nije razgovaralo. Zaključavanje u varijanti koja bi bila potpuno zaključavanje i ograničenje rada, nemogućnost napuštanja grada, okruga ili opštine bez propusnica nije opcija”, rekao je Plenković novinarima.

Dodao je da druge evropske zemlje nisu pribegle istoj vrsti restriktivnih mera kao na proleće.

Efekat takvih mera na ekonomiju, finansijsku situaciju i preduzetnički duh u društvu, rekao je, ne bi bio dobar, ali bi njegovi efekti bili isključivo negativni.