Hrvatska: Politički sukobi kao razlog zahteva za Milanovićevu smenu

Hrvatska: Politički sukobi kao razlog zahteva za Milanovićevu smenu

Nakon što se hrvatski predsednik Zoran Milanović u poslednjih nekoliko dana nekoliko puta posvađao sa gotovo svim političkim subjektima u Hrvatskoj, istaknuti predstavnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimir Šeks nagovestio je da je vreme da se razmotri smena predsednika države.

Milanović je u petak, pozivajući se na italijanske filmove, premijera Andreja Plenkovića opisao kao „ružnog“, lidera Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca kao „prljavog“, a predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića kao „lošeg“.

Pupovac je rekao da mu je Milanović telefonom rekao da bi ostali parlamentarni predstavnici nacionalnih manjina trebalo da glasaju za njegovu kandidatkinju za predsednicu Vrhovnog suda Zlatu Đurđević, što je Pupovac opisao kao pokušaj vršenja uticaja.

Pupovac je na svom nalogu na Fejsbuku objavio tekstualne poruke koje je od Milanovića dobio u vreme rasprave o imenovanju novog predsednika Vrhovnog suda. Rekao je da je odlučio da ih objavi nakon što je video da se takav diskurs koristi u javnoj sferi.

U jednoj od poruka koje je Pupovac objavio Milanović je napisao: “Sram te bilo, bedniče! Srpski narod u Hrvatskoj napredovaće kad se reši tebe i tvojih lopova.” Pupovac je rekao da neće tražiti izvinjenje.

Milanović je odgovorio svojim kompletom poruka tvrdeći da Pupovac u ovoj prepisci nije objavio nekoliko ključnih poruka. Nimalo odabranim rečima, Milanović je opisao svoje stavove prema optužbama Pupovca da je „predsednik prekršio ustav države“. Milanović je ušao u verbalni sukob sa Vladimirom Šeksom i pomenuo ga kao “jednog od ljudi koji stoje iza HDZ-ovog pravosuđa”.

Šeks nije ćutao. “Mislim da su simptomi mentalne bolesti već uveliko uznapredovali. Nisam stručnjak, ali to je određeni koktel nekih poremećaja, paranoje, šizofrenije …”, rekao je Šeks.

Dodao je da su se stekli svi uslovi za pokretanje postupka opoziva Milanovića sa mesta predsednika Republike jer je očigledno, posebno u nedavnim nastupima, prekršio Ustav, prekršio osnovna načela ustavnog poretka. „Treba pokrenuti postupak za utvrđivanje privremene sprečenosti predsednika Republike da obavlja svoju dužnost“, naveo je Šeks.

Zapravo, Milanović je u istom stilu tokom vikenda uvredio još nekoliko javnih ličnosti, uključujući sudije, novinare i influensere.

Ideja koju je Šeks izrazio i dalje nema širu podršku među političarima i glasačima, ali, ako Milanović nastavi sa istim ponašanjem, moguće je vrlo brzo očekivati prve znakove podrške./ibna