Hrvatska: Pompeo u Dubrovniku obećao rešenje za vizni režim

Hrvatska: Pompeo u Dubrovniku obećao rešenje za vizni režim

Američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se u petak u Dubrovniku sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Pompeo je najviši funkcioner američke administracije koji je posetio Hrvatsku od izbora Donalda Trumpa za  predsednika SAD 2016. godine.

“Zadovoljstvo mi je što smo imali priliku da razgovaramo o nizu tema. Činjenica je da smo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska stekne sve preduslove za ukidanje viznog režima. Nadam se da će SAD videti da smo ispunili te preduslove te da će hrvatski državljani biti bez obaveze posedovanja vize za za posetu SAD”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka.

“Razgovarali smo i o energetskoj politici i činjenici da će Hrvatska imati svoj terminal za ukapljeni plin. Time smo stavljeni na energetsku kartu Europe. Razgovarali smo i o međunarodnim temama. Tu bih prvenstveno stavio naglasak na jugoistočnu Evropu. Hrvatska se zalaže za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”, dodao je Plenković.

Zahvalio se državnom sekretaru SAD na poseti i poželeo brz oporavak predsedniku Trumpu i jegovoj supruzi koji su pozitivni na koronavirus.

Pompeo se zahvalio na lepim željama za predsednika Trumpa.

“Čast mi je biti ovde. Naši istorijski odnosi su daleko stigli u poslednjih 30 godina. Razgovarali smo o mnogim temama”, rekao je Pompeo.

“Razgovarali smo o programu oslobađanja od viza. Opredeljeni smo za nastavak saradnje. Zahvaljujemo se na vašoj saradnji s NATO-a te plaćanju finansijskih obveza”, rekao je državni sekretar i dodao da će pitanje viza biti rešeno.

Razgovarano je i o regionalnim temama a hrvatski predstavnici su predstavili svoje poglede na situaciju u BiH uoči lokalnih izbora i 25. godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Istakli smo da je glavni princip za koji se hrvatska zalaže puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, što se po nama treba videti u adekvatnoj, legitimnoj zastupljenosti njihovih političkih predstavnika u institucijama BiH,” rekao je Plenković.

Dodao je da je razgovarano i o procesu nabavke vojnih aviona ali da je to proces koji traje i da će Hrvatska doneti odluku kada se završe sve procene.