Hrvatska popušta mere, najavio Plenković

Hrvatska popušta mere, najavio Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak popuštanje određenih mera za suzbijanje pandemije koronavirusa od 1. marta, ali i nastavak mera za očuvanje radnih mesta.

On je na sednici Vlade istakao da su u Hrvatskoj u proteklih 10 sedmica za redom brojevi padali i smanjeni su 11 puta.

U odnosu na prošli četvrtak, kako je rekao, ove sedmice se beleži određeni porast brojeva novozaraženih koronavirusom.

Dodao je da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću utvrditi koji su uzroci toga trenda – je li to bilo zbog talasahladnoće, popuštanja mera ili šireg opuštanja u smislu ponašanja.

“U svakom slučaju i dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo, uz Dansku, zemlja koja ima najmanju sedmičnu incidencu novozaraženih u Europskoj uniji”, rekao je Plenković i dodao da je dobro što je smanjen i broj novozaraženih i hospitalizovanih, onih na respiratoru i broj preminulih.

“Po svim pokazateljima situacija je bolja, ali i dalje zahteva veliki oprez”, poručio je Plenković.

Dodao je da je, nakon niza konsultacija sa svim resorima, namera da se od 1. marta omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima, uz propisane epidemiološke okvire.

Biće omogućeno i održavanje treninga u zatvorenim prostorima, uz određene specifičnosti s obzirom na kontakt sportove i kolektivne sportove.

“Nastavićemo s odgovarajućim praćenjem naše privrede i naših preduzetnika. Resorni ministri će nastaviti dijalog sa zainteresovanim predstavnicima privrede. Nastojat ćemo izaći u susret što se tiče mera za očuvanje radnih mesta, u okvirima onoga što je u ovom trenutku moguće”, najavio je Plenković.

Još je jednom apelovao na oprez i praćenje situacije u drugim zemljama.

“Imamo nekoliko manjih žarišta u par županija u ovom trenutku, ne bismo smeli biti preterano opušteni”, upozorio je premijer i dodao da su ove mere primerene situaciji.

Naglasio je da se, ukoliko se situacija pogorša, uvek mogu doneti restriktivnije mere.

“Nastojimo čuvati zdravlje, čuvati privredu, održati finansijsku stabilnost, plate, penzije, naknade za radna mesta i sve što radimo radimo u interesu hrvatskih građana s punom odgovornošću da to napravimo što je bolje moguće”, poručio je on.