Hrvatska: Potvrđen novi sastav Vlade, prva sednica danas

Hrvatska: Potvrđen novi sastav Vlade, prva sednica danas

Nakon što je u četvrtak Hrvatski sabor izglasao novi sastav Vlade, Andrej Plenković, koji je potvrđen za premijera, najavio je da će ministri imati prvo zasedanje danas u Zagrebu.

Plenković je u obraćanju parlamentu rekao da će njegov kabinet odmah početi da radi i da je ponudio dijalog opoziciji.

“Mi ćemo, kao parlamentarna većina i Vlada, nastojati da u naredne četiri godine realizujemo naš program u korist svih hrvatskih građana u domovini i svih koji žive izvan Hrvatske”, rekao je Plenković nakon što je njegov drugi kabinet dobio poverenje u Parlamentu.

On je rekao da je ponudio dijalog opoziciji i napomenuo da su neki lideri opozicije „očigledno pogrešno razumeli njegov poziv na razgovore pre nekoliko dana“.

Nakon rasprave koja je trajala ceo dan, hrvatski Sabor, sa 151 poslanikom, u četvrtak uveče izglasao je poverenje premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom drugom kabinetu.

Tako je 76 zastupnika, koji čine vladajuću većinu, glasalo za novu Vladu, a 59 glasalo je protiv, bez uzdržanih.

Nakon glasanja, Plenković i ministri položili su zakletvu, osim novog ministra pravde i državne uprave Ivana Malenice koji je u samoizolaciji nakon što je pozitivno testiran na COVID-19.

Plenkovićev kabinet ima četiri potpredsednika Vlade – Tomu Medveda, Davora Božinovića i Zdravka Marića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), i Borisa Miloševića iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koji će predstavljati etničke manjine i biti zadužen za ljudskih prava.

Medved je ministar za boračka pitanja, Božinović ostaje ministar unutrašnjih poslova, a Marić ostaje na čelu Ministarstva finansija.

Nikolina Brnjac je ministarka turizma i sporta, Nataša Tramišak zadužena je za regionalni razvoj i evropske fondove, a Radovan Fuchs je ministar nauke i obrazovanja.

Tomislav Ćorić je ministar ekonomije i održivog razvoja, Darko Horvat odgovoran je za građevinarstvo, prostorno uređenje i državnu imovinu, Mario Banožić ministar odbrane, Ivan Malenica ministar državne uprave i pravde, a Josip Aladrović šef Ministarstvo rada, penzijskog sistema, porodične i socijalne politike.

Nina Koržinek Obuljen nastavlja raditi kao ministarka kulture i medija, Gordan Grlić Radman ostaje ministar spoljnih poslova, Vili Beroš ostaje nadležan za Ministarstvo zdravlja, Marija Vučković nastavlja kao ministar poljoprivrede, a Oleg Butković kao ministar mora, transporta i infrastrukture.