Hrvatska: Predsednik Milanović napustio je obeležavanje ratne operacije Maslenica

Hrvatska: Predsednik Milanović napustio je obeležavanje ratne operacije Maslenica

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović iznenada je u petak napustio svečanost povodom 28. godišnjice vojne operacije Maslenica, tokoom rata 1991-95, održane u Zadru. Razlog za ovakav potez je to što je saznao da su među ostalim gostima na svečanosti i dvojica koja nose oznake ustaškog režima iz Drugog svetskog rata.

Predsednikov portparol Nikola Jelić rekao je novinskoj agenciji Hina da je Milanović stigao u Zadar na ceremoniju u petak ujutro. Nakon što je „primećeno da su među učesnicima događaja ljudi koji nose ustaške oznake i ispisane reči ustaškog pozdrava“, Jelić je rekao da je Milanović telefonirao premijeru Andreju Plenkoviću i rekao mu da je „to neprihvatljivo“.

“S obzirom da je kasnije utvrđeno da će osobe koje nose odeću sa ustaškim simbolima, uključujući ustaški pozdrav, učestvovati u zvaničnom delu događaja, predsednik je napustio događaj”, rekao je Jelić.

Kako je Milanović po zakonu i vrhovni komandant oružanih snaga, izdao je naređenje ostalim aktivnim vojnim licima koji su došli u Zadar, uključujući i načelnika Generalštaba oružanih snaga, admirala Roberta Hranja, da napuste događaj nakon prvog dela ceremonije, što su i učinili.

Ovo nije prvi put da Milanović reaguje na ovakav način. Prošle godine, u maju, Milanović se takođe povukao sa svečanosti povodom obeležavanja godišnjice još jedne ratne operacije u Okučanima u istočnoj Hrvatskoj, nakon što su neki ratni veterani koji su prisustvovali zvaničnom delu događaja nosili majice sa natpisom „Za dom spremni“. Ovaj kontroverzni ustaški pozdrav se koristio u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svetskog rata, a koristile su ga i neke krajnje desničarske paravojne grupe tokom rata 1991-95.

Iako ni Milanović ni Jelić nisu precizirali na koga se pozivaju, izveštaji lokalnih medija pripisali su skandal ratnim veteranima krajnje desničarske paravojne grupe HOS koji su učestvovali u ratu 1991-95, koji su poznati po tome što nose potpuno crne uniforme i čiji logotip sadrži kontroverzni pozdrav.