Hrvatska: Predsednik Milanović neće prisustvovati konstitutivnoj sednici Sabora

Hrvatska: Predsednik Milanović neće prisustvovati konstitutivnoj sednici Sabora

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da neće prisustvovati konstitutivnoj  sednici Sabora koja će biti održana u sredu.

Kako mediji navode, razlog je samo u njegovom razumevanju uloge i statusa Hrvatskog sabora.

“Razlog zašto ne dolazim na zasedanje sastoji se isključivo u mom razumevanju uloge i statusa Hrvatskog sabora – njegove nezavisnosti od funkcije predsednika. To je sve. To je istovremeno i pozitivno i dobronamerno prema Saboru “, napisao je Milanović u postu na Fejsbuku.

Dodao je da je pročitao komentare koji kažu da su svi njegovi prethodnici prisustvovali takvim sednicama i da je ovo prvi put da predsednik neće doći.

“Tuđman je prisustvovao i čvrsto kontrolisao rad Sabora, često van svojih (inače velikih) ustavnih ovlaštenja. Predsednici Mesić, Josipović i Grabar-Kitarović prisustvovali su iz sopstvenih razloga. Ne ulazim u njih ovde, ali verujem da je to bilo u dobroj nameri. Moje viđenje je drugačije”, rekao je hrvatski predsednik.

“Izabran sam voljom građana na funkciju predsednika, koja je u velikoj meri (ali ne isključivo) svečana. Neću automatski da ponavljam sve što je neko pre mene uradio ili nije uradio”, rekao je Milanović i dodao: “Ovo je samo početak. Biće još promena.”

“Konačno, veliki poljubac svim mrziteljima. Najveći poljubac lažnim analitičarima koji svi imaju svoje sitne poslovne aranžmane sa Vladom. Oni me verno prate deceniju i po”, zaključio je on.

Hrvatski premijer Andrej Plenković opisao je ovu odluku “veoma neobičnom”.

“Znam šta je sigurno, parlament će biti inaugurisan. Vrlo je neobično ono što sam video u medijima. Nismo o tome razgovarali. To je za mene bila novost”, rekao je Plenković.

Podsetio je da su svi koji su pozvani prisustvovali Milanovićevoj inauguraciji. “Dobili smo poziv i prisustvovali jer poštujemo hrvatske institucije, državne simbole. To je bila naša logika. Ne vidim zašto on to ne želi učiniti, pitajte ga.”

Plenković nije hteo da kaže da li je ovo slučaj nepoštovanja i derogiranja funkcije predsednika. “Veoma neobično. Ali, nije razlog da se prepirimo putem medija”, dodao je Plenković.