Hrvatska: Predsednik Milanović predložio premijeru Plenkoviću da uključi opoziciju u izradu važnog strateškog dokumenta

Hrvatska: Predsednik Milanović predložio premijeru Plenkoviću da uključi opoziciju u izradu važnog strateškog dokumenta

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović predložio je predsedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću da uključi predstavnike parlamentarnih stranaka iz redova opozicije u Upravni odbor i izvršnu radnu grupu za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

“Milanovićev stav je da je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. dokument od nacionalnog strateškog interesa i zbog toga oko strategije treba postići što širi konsenzus,” navodi se u saopštenju iz Milanovićevog kabineta.

Hrvatska je oko važnih nacionalnih pitanja uvek postizala konsenzus što je doprinelo ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva, podseća predsednik Milanović. Kako je reč o ključnom dokumentu za celokupni razvoj društva i privrede u desetogodišnjem periodu, predsjednik Republike predložio je predsedniku Vlade da Upravni odbor i radna grupa za izradu strategije budu inkluzivni te da u izradu budu uključeni i predstavnici političkih stranaka koji su voljom građana izabrani u Hrvatski sabor.

„Poštovani gospodine predsedniče Vlade,

U vezi sa pozivom na učešće u Upravnom odboru za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine koji je Kabinetu predsednika Republike Hrvatske uputila ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, želim istaći da je ova Strategija  izuzetno važan dokument za Republiku Hrvatsku.

Zbog važnosti Strategije, izazova s kojima se Republika Hrvatska susreće te mogućnosti koje se otvaraju u narednom desetogodišnjem periodu, predlažem Vam da izmenite Odluku o osnivanju Upravnog odbora i izvršne radne grupe za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine tako da se u nju uključe i predstavnici parlamentarnih stranaka iz redova opozicije.

Kako je reč o izradi ključnog dokumenta za celokupni razvoj društva i privrede u desetogodišnjem periodu, smatram kako bi Upravni odbor trebao biti inkluzivan i obuhvatiti ne samo predstavnike relevantnih institucija nego i predstavnike političkih stranaka koji su voljom građana izabrani u Hrvatski sabor. Smatram da ćemo tako obezbediti da Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030.  bude zaista dokument koji će se provoditi bez obzira koja je politička opcija na vlasti.

Poštovani predsedniče Vlade, Hrvatska je oko važnih nacionalnih pitanja uvek postizala konsenzus što je doprinelo ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva. Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. dokument je od nacionalnog strateškog interesa oko kojeg se treba postići konsenzus,” navodi Milanović u pismu.